FENA biznis

Program podrške privredi s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica koronavirusa

Saopćenje, Foto FENA/Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina

RAIFFEISEN BANKA I GARANTNI FOND REPUBLIKE SRPSKE ZAKLJUČILI SU UGOVOR O GARANTNOM ARANŽMANU 

Program podrške privredi s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica koronavirusa
 

„Ovakvi oblici saradnje su značajna osnova za razvoj i jačanje bh. privrede te održivog ekonomskog razvoja, posebno u vrijeme kada se mnogi suočavaju sa posljedicama koronavirusa. Kao odgovoran bankar gradimo dugoročne odnose sa našim klijentima, nastojimo podržati njihov biznis i biti tu za njih kada im naša podrška najviše treba. Ovaj aranžman je samo jedan od koraka koje smo poduzeli od početka pandemije da našim klijentima olakšamo pristup sredstvima koja će im pomoći da prevaziđu nastalu krizu. Potpisivanjem Ugovora sa Garantnim fondom RS-a, Raiffeisen banka ima na raspolaganju garancije za pokriće kreditne izloženosti klijenata, mikro, malih i srednjih kompanija koje su pogođene pandemijom i to za likvidnost i obrtna sredstva te investicione troškove“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Aranžman iz okvira garantnog programa Vlade RS-a, a čija provedba je u nadležnosti Garantnog fonda RS-a, ima za cilj ublažavanje negativnih posljedica i sprečavanje veće ekonomske štete nastale zbog pandemije COVID-19. Banka će kroz ovu saradnju biti u mogućnosti da mikro, malim i srednjim kompanijama te poduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima sa prebivalištem u Republici Srpskoj, a koji ispunjavaju potrebne uslove, obezbijedi finansiranje u maksimalnom iznosu do 250.000 KM.

Finansijska sredstva bit će dostupna uz rok otplate do 4 godine, uključujući i period odgode plaćanja do 12 mjeseci, uz garanciju obezbjeđenja kredita te djelimičnu zaštitu od kreditnog rizika povećanog ekonomskim posljedicama zbog pandemije koronavirusa.

* * * * *

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. 

Osnovana 1992. godine,  danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 100 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

 

Kontakt informacije:

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina
· 71 000 Sarajevo
· Zmaja od Bosne bb
· S.W.I.F.T.: RZBABA2S
· Raiffeisen direkt info: 081 92 92 92
· Fax:  +387 33 21 38 51
·  www.raiffeisenbank.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.