Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 12:26 |

Tri modela nastave za škole u HNŽ-u

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 28. kolovoza (FENA) - Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović kazao je da nastava u školama HNŽ-a počinje 7. rujna, a odvijat će se na osnovu tri modela, a svaka škola za sebe odlučit će koji će model primjenjivati.

- Svaka škola donijet će odluku prema kojem modelu će održavati nastavu, jer sve škole nemaju iste uvjete. Jedan od modela je da u jedenom razredu od 18 učenika 15 stalno bude u razredu, a da ih se troje rotira; drugi model je da sedam dana bude online nastava, a sedam dana u školi i treći model je da prva grupa bude tri dana, a druga grupa dva dana u školi, pa da se rotiraju sljedećeg tjedna - kazao je ministar Hadžović na konferenciji za novinare.

Dodao je da epidemiolozi predlažu model sedam dana online nastave, sedam dana nastave u školi, radi lakše kontrole u slučaju zaraze.

Hadžović je istaknuo kako je primarni cilj zaštita zdravlja svih sudionika nastavnog procesa te da škole budu sigurno mjesto za sve one koji će boraviti u njima.

Vlada HNŽ-a je osigurala potrebna zaštitna i profesionalna sredstva za dezinfekciju radnih površina, podova i ruku, koja su sigurna i nisu štetna.

Sve odluke o početku i izvođenju nastave vrijede dva tjedna i one će se moći mijenjati u skladu s epidemiološkom situacijom, naglasio je Hadžović, još jednom ponovivši kako je cilj započeti školsku godinu na najsigurniji način uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite.

Školski sat u školama HNŽ-a trajat će 30 minuta, maksimalan broj učenika u razredu bit će 15, a maksimalan broj školskih sati dnevno je pet.

Djeca u razrednoj nastavi mogu boraviti u školi maksimalno dva sata, a djeca u predmetnoj nastavi i srednjim školama tri sata. Djeci će se prije ulaska u školu mjeriti temperatura, a ako dijete bude imalo povišenu temperaturu izolirat će se u jednu prostoriju i obavijestit će se zdravstveni sustav o tome.

Djeca će maske nositi prilikom ulaska i izlaska iz škole te na hodnicima, a u učionici maske neće biti obvezne. Nastavnici će nositi vizir i po potrebi masku.

Na upit hoće li u slučaju da neko dijete ili djelatnik škole bude pozitivan na koronavirus i roditelji ostale djece morati u samoizolaciju, ministar Hadžović je odgovorio kako će o takvim situacijama odlučivati zdravstveni sustav, a ne obrazovni.

Također, preporučuje se da djeca kojima curi nos ostanu kod kuće s obzirom da je jedan od simptoma koronavirusa i curenje nosa.

- Ovo je izazov za sve nas i tko garantira da za sedam dana nećemo svi ići na online nastavu? Važno je sačuvati zdravlje, a isto tako je važno da djeca ne zaostaju u stjecanju znanja - poručio je.

Ministar Hadžović je naglasi kako u slučaju potrebe ponovnog uvođenja on line nastavu to neće biti "viber nastava", već će se online nastava održavati na posebnoj platformi, a nastavnici će biti obvezni materijale koje su obrađivali na satu postavljati na tu platformu.

Hadžović je naveo kako roditelji/staratelji djece koja spadaju u rizične grupe ili djece koja žive s osobama iz rizičnih grupa ili starijim osobama, rukovoditeljima odgojno-obrazovnih insitucija trebaju dostaviti izjavu prije početka nastave ako žele da njihovo dijete pohađa nastavu na daljinu.

Predstavnici aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola istaknuli su kako su škole spremne za početak nove školske godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta