Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:07 |

Memorijalni centar Srebrenica sa njemačkim i francuskim udruženjima o pomirenju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.augusta (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica učestvovao je danas u organizaciji razgovora o ulozi suočavanja sa prošlošću u procesu pomirenja i međuetničkog dijaloga.  Riječ je o aktivnostima koje se realiziraju u saradnji sa njemačkim i francuskim udruženjima koja organiziraju posjete BiH za mlade iz ove dvije zemlje, zajedno sa lokalnom organizacijom Inicijativom mladih za ljudska prava. Zbog pandemije Covid-19, ove godine se ovo inicijalno okupljanje dešava online.

- Tri grupe mladih, iz BiH, Francuske i Njemačke, imaju odvojene posjete i cijeli program upoznavanja u vezi sa historijom i sjećanjem na genocid u Srebrenici. Oni istražuju različite perspektive obilježavanja ratnih zločina i sukoba u različitim slučajevima, a onda porede svoja iskustva. Uvijek je interesantno razgovarati sa mladim ljudima koji su rođeni prije 20 do 25 godina, dakle nakon genocida. Oni genocid ne posmatraju kao nešto o čemu su čitali i slušali u trenutku kada se dešavao, već kao događaj u historiji. Ta distanca često i nama, kao pripovjedačima, ljudima koji prenose istinu o genocidu, omogućava da razmislimo o tome kako će se činjenice o Srebrenici prenositi kada dođe vrijeme u kojem ni svjedoci ni slušaoci neće biti ljudi koji su živjeli u tom vremenu i na prostorima gdje bi im kontekst rata u BiH i genocida mogao biti blizak – kazao je predavač i kustos Memorijalnog centra Srebrenica Hasan Hasanović.

Kako je istakao, zbog toga Memorijalni centar Srebrenica vrlo rado učestvuje u ovakvim projektima, a kroz više od 40 online sesija koje su imali za vrijeme korone, postavljaju i bazu pristupa - kako o genocidu razgovarati 'na daljinu', te šta treba biti neki budući 'kurikulum', temelj prenošenja znanja generacijama koje dolaze.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo