Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:00 |

Ajnadžić i Uebber o izmještanju instalacije 'Zvjezdani put' sa Hastahane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je danas ambasadoricu Njemačke BiH Margret Uebber sa kojom je razgovarao o saradnji prijateljskih zemalja, ali i o izmještanju instalacije "Zvjezdani put" sa Hastahane.

Ajnadžić je upoznao ambasadoricu Uebber da Općina Centar sa posebnom pažnjom pristupa privremenom repozicioniranju instalacije "Zvjezdani put".

- Planiramo formirati tim u čijem sastavu će biti predstavnik Zemaljskog muzeja BiH, predstavnik Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, a bili bismo sretni kada bi i Ambasada Njemačke imenovala svog predstavnika. Autoru instalacije Helmutu Lutzu uputili smo također poziv da se uključi u proces demontaže i privremenog izmještanja instalacije na drugu pogodnu lokaciju do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar "Marijin dvor", na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane - rekao je Ajnadžić.

Dodao je da se općinska administracija i on lično zalažu da umjetnička instalacija, nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, bude vraćena na isti lokalitet gdje će po instrukcijama autora ili ovlaštenih predstavnika biti pažljivo instalirana i obnovljena. 

Ambasadorica Uebber zahvalila je na pruženoj prilici za konstruktivan razgovor sadašnjoj i budućoj saradnji, a i o pitanju instalacije Lutza koja predstavlja simbol prijateljstva između naših zemalja, konkretno između gradova Sarajeva i Friedrichshafena.  

- Koristim priliku da zahvalim Općini Centar na angažmanu da se iznađe najbolje rješenje za privremeno izmještanje instalacije, a onda i njeno trajno pozicioniranje, a sigurna sam da ćemo zajedno iznaći najbolje rješenje. U ime Ambasade Njemačke, imenovat ću osobu koja će biti u timu koji će formirati Općina - poručila je Uebber, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo