Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 13:22 |

Zastupnici SDP-a traže angažman kantonalnih vlasti u provođenju preporuka EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u kantonalnim skupštinama Federacije BiH uputili su inicijative u devet kantona kojima traže da vlasti počnu ozbiljno raditi na preporukama Evropske komisije iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

U Mišljenju Evropske komisije je 14. preporuka koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kao osnovu za početak pregovora za ulazak u Evropsku uniju, a neke od ovih tačaka se odnose na nadležnosti koje su ustavima dodijeljene kantonima.

U saopćenju SDP napominje se da se u Mišljenju također pozivaju svi nivoi vlasti na saradnju u realizaciji preporuka.

- Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo predstavlja nacrt potrebnih reformi na kojima treba raditi u cilju ispunjenja kriterija za pristup Evropskoj uniji. Tražimo saradnju i koordinaciju svih kantona, jasan akcioni plan i ubrzanu realizaciju - poručili su zastupnici.

Za njih je neshvatljivo da se tom dokumentu ne poklanja dovoljno ozbiljna pažnja zbog čega traže od kantonalnih vlada da analiziraju stanje, pripreme plan djelovanja i dostave ga skupštinama na razmatranje.

U inicijativama se navodi i da će se posljedice pandemije Covid-19 za društvo i ekonomiju još jače osjetiti u vremenu koje je pred nama, a da je mnogo teže s tim se izboriti kada je država izolirana.

Podsjećaju da je Evropska unija strateški interes za BiH i njen najveći ekonomski partner zbog čega je krajnje vrijeme da država počne djelovati i da ljudi u vlasti koji se deklarativno zalažu za EU, mandat koji su im dali građani iskoriste za konkretno djelovanje kako bi BiH započela pregovore o pristupu EU.

Inicijativu su uputili Ernest Imamović (BPK), Ismet Lulić (HNK), Jugoslav Brdar (Kanton 10), Igor Stojanović (KS), Damir Hamidović (PK), Željka Bošnjak (BPK), Dževad Hadžić (TK), Razim Halkić (USK) i Maida Tanović (ZDK).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana