Stranačke aktivnosti     | 28.08.2020. 14:08 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Izborni sistem je ahilova peta bh. demokratije – podrška CIK-u da sarađuje sa međunarodnim organizacijama

Nezavisni blok podržava odluku Centralne izborne komisije BiH da potpiše memorandum o saradnji između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jasno je da blokiranjem potpisa ovog memoranduma u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik otkriva da ne želi fer i transparentne izbore, te da su dosadašnji izbori bili itekako kontrolisani i korumpirani od aktuelnih vladajućih stranaka. Dodikova bojazan da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces „od strane stranih agencija“ je u stvari njegova bojazan da izgubi kontrolu nad manipulacijama u izbornom procesu. IFES je eminentna međunarodna organizacija za izborne sisteme i njena podrška je vrlo važna za unapređenje izbornog sistema Bosne i Hercegovine.

„Izborni sistem u BiH predstavlja ahilovu petu demokratije u našoj zemlji. Nezavisni blok od svog osnivanja traži njegove izmjene i smatram da bez elektronskog glasanja neće biti fer, demokratskih i poštenih izbora. Mi ćemo insistirati na tome sve dok se to ne desi. Dodikove žalopoljke nakon što je izgubio kontrolu nad CIK-om govore koliko su izbori bili stranački kontrolisani i manipulisani. Nadam se da će tužilaštva i sudstvo procesuirati sve slučajeve krađe na izborima i tako dati opomenu svima koji su spremni za izborne krađe. Saradnja sa IFES-om je dobra za našu zemlju i podržavam sve što utiče na izgradnju naših kapaciteta da budemo moderno demokratsko društvo“, kaže Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu