Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:58 |

KO SDA - Sramotno je da još nisu procesuirani izvršioci masakra na Markalama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Skandalozno je da ni dvadeset i pet godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43-oje i ranjeno 84-ero Sarajlija, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (KOSDA) Sarajevo.

Iz KO SDA podsjećaju da je u procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. vojske Republike Srpske, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić.

Kako nadalje navode, "Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS-a, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori".

- Apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu s Gordanom Tadić, jeste da postoje svjedočenja vojnika tzv. vojske Republike Srpske u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a da Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju - navodi se u saopćenju.            

                                                                                                          

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta