Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:48 |

U Dječijoj kući 91 poduzetnik potpisao ugovor za dodjelu finansijskih sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.augusta (FENA) - U Dječijoj kući 91 samostalni poduzetnik s područja Općine Novo Sarajevo danas je potpisao ugovor za dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje troškova nabavke zaštitnih i dezinfikacionih sredstava u cilju prevencije širenja zaraze izazvane pojavom COVID-19.

U obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da se radi se o jednoj od 14 mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće Općine Novo Sarajevo.

Jedna od mjera je Pomoć za samostalne poduzetnike za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uslijed proglašenog stanja nesreće za čiju implementaciju je osigurano 700.000 KM.

Današnjim potpisivanjem 91 ugovora okončana je prva faza realizacije ove mjere, nakon čega će se samostalnim poduzetnicima koji su ispunili kriterije propisane javnim pozivom uplatiti finansijska sredstva u cilju subvencioniranja troškova nabavke zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, a kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze obavljanjem registrovane djelatnosti.

- Osnovni kriterij prilikom odlučivanja o visini sredstava koja će se dodijeliti aplikantima bio je broj uposlenih radnika, tako da je na osnovu jednog uposlenog radnika izdvojeno 500 KM, za dva do tri uposlena radnika 1.000 KM i više od tri uposlena radnika 1.500 KM, naglasio je, ovom prilikom- navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Nastavak pomoći samostalnim poduzetnicima sa područja Općine Novo Sarajevo nastaviti će se kroz drugu fazu putem dodjele sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine, a za čiju realizaciju će biti izdvojena sredstva u iznos oko 600.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'