Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 17:04 |

Premijeri Kantona Sarajevo i BPK Goražde potpisali Protokol o saradnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisali su danas Protokol o saradnji ta dva kantona.

Sličan protokol, podsjetio je premijer Nenadić, već godinama potpisuje sa tim kantonom, a današnjim potpisivanjem je obnovljen.

- To je nastavak dobre saradnje. Naša veza su naši ljudi, naša veza su naši narodi, privredni interesi, interesi u oblasti zdravstva u ovoj novoj situaciji uzrokovanoj koronom. Naši odnosi mogu biti još bolji, naše veze mogu biti i stabilnije, možemo pomoći jedni drugima - naglasio je premijer.

Dodao je da se danas analiziralo i koja je to pomoć i saradnja poduzeta u prethodnim godinama, a bilo je razgovora o projektima koje se mogu dodatno unaprijediti, te u kratkom roku analizirati, a sve u interesu građana oba kantona.

 - Ti projekti dolaze iz oblasti privrede, zaštite okoliša, turizma, zdravstva, pravosuđa. Njih danas nismo konkretizirali, jer je ovaj današnji susret bio protokolarni na kojem smo se dogovorili za naš sljedeći zajednički korak, a to je zajednička sjednica naših vlada koja bi se trebala desiti do kraja sljedećeg mjeseca - najavio je premijer Nenadić.

Premijerka Obuća je zahvalila premijeru Nenadiću, predsjedavajućem Skupštine KS Mirza Čeliku i ministru finansija KS Jasminu Halebiću, te izrazila nadu za budućom plodonosnom saradnjom kantona, i ukazala na značaj podrške koju Kantonu Sarajevo pruža BPK-a.

- To su projekti koji su započeti ove godine, a dolaze iz različitih oblasti zdravstva, socijale, boračkih pitanja, ali i privrede, koja je naravno najzanimljivija u ovim teškim vremenima pandemije COVID-a 19, a koji će se još konkretizirati na našoj zajedničkoj sjednici, te ćemo o svemu blagovremeno obavijestiti javnost -  kazala je premijerka Obuća.

Potpisivanjem protokola potcrtan je i značaj privrednog, ekonomskog, kulturnog i drugog povezivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo.

Intencija je i da se pokaže odlučnost za razvojem saradnje u različitim oblastima kojim će se doprinijeti društvenom i privrednom razvoju, kao i kreiranju zajedničkih politika kantona, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu