Kultura     | 29.08.2020. 09:47 |

Predstavom 'Tobija' zatvoreno 'Mostarsko ljeto 2020'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. kolovoza (FENA) - Kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto 2020" zatvorena je sinoć u Pozorištu lutaka Mostar izvedbom predstave "Tobija" Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmaća, a nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

 U predstavi igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

"Ovom predstavom, prije svega, želim da na neki način vratim duh lutkarstva, ono lutkarstvo što je nekada bilo i lutkarstvo koje sada prerasta u neku potpuno drugu vrstu umjetnosti. Zapravo, lutkarstvo tu stoji, ali poprima sadržaje i elemete cirkusa i potpuno drugog glazbenog oblika i sadržaja. Tako da je ova predstava isprepletena i sa lutkarskim momentima i s nekom paravanskom 'mooving' igrom, koja je onako paravanski, hajmo reći, prepoznatljiva iz nekog starog vremena, ali je upakirana u jedan džezerski glazbeni štimung", istaknuo je redatelj i glumac Mario Drmać.

Tobija je priča o malom jazavčaru koji nezadovoljan svojim izgledom ide u zoološki vrt kako bi tražio savjete od ostalih životinja. Kada pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, on shvati da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija.

 Poruka predstave je da kako je najbolje biti ono što jesi, prestanimo biti i tražiti da smo drugačiji i da želimo biti ovaki ili onaki, da imamo ovo ili ono, kazao je Drmać te naveo kako  danas živimo u takvom vremenu gdje smo filovani s programom i sadržajem kako na TV-u tako i na ostalim medijima te da svi žele izgledati slično.

 "Kod nas je priča upravo preko životinja, prestanimo željeti biti žirafa, kad si ti pas poseban, divi se slonu, ali ne moraš imati surlu kao slon, jer ti si pas i pas ne može imati surlu itd. Znači preko bajke do onih današnjih informacija. Djeca su to sigurno prepoznala, a svakako na prvom mjestu je lutkarstvo, na drugom mjestu je sama tema i ideja koju predstava nudi i jedna lijepa glazbena zabava", naglasio je Drmać.

Predstava "Tobija" premijerno je odigrana u ožujku ove godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

 U trajanju od nešto više od mjesec dana "Mostarsko ljeto 2020" pružilo je publici 26 različitih sadržaja od toga 12 izložbi fotografija i likovnih radova, 5 predstava, 5 promocija knjige te 4 koncerta, priopćeno je s Mostarskog ljeta.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!