Stranačke aktivnosti     | 29.08.2020. 15:11 |

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

FENA Saopćenje

"U toku je svečana sjednica Povjereništva Asocijacije mladih SDA povodom godišnjice potpisivanja povelje Kulina bana u hotelu Zenica. Sjednici prisustvuje predsjedavajući Predsjedništva BiH g. Šefik Džaferović, predsjednik KO SDA ZDK g. Miralem Galijašević i zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH g. Nezir Pivić.

 

Asocijacija mladih SDA BiH, povodom ove godišnjice predložila je sljedeće zaključke:


ZAKLJUČAK
1. Asocijacija mladih SDA BiH podržava sve ranije inicijative o obilježavanju 29. augusta, dana kada je potpisana Povelja Kulina bana, koja je najstariji otkriveni pisani dokument bosanske države i dokaz bosanske državnosti, kao državnog praznika države Bosne i Hercegovine.

2. Traži se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da pokrenu i provedu proceduru donošenja Zakona o državnim praznicima u kojem će kao državni praznik biti i 29. august – Dan Povelje Kulina bana.

3. Traži se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, da otpočnu diplomatske pregovore sa Ruskom Federacijom i Republikom Hrvatskom, radi vraćanja originala i prijepisa Povelje Kulina bana u Bosnu i Hercegovinu, te izlaganje originala Povelje u Bosni i Hercegovini.

4. Pozivaju se svi građani Bosne i Hercegovine u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, obrazovne, kulturne i sportske institucije i svi nivoi i organi vlasti u Bosni i Hercegovini, da do donošenja Zakona o državnim praznicima Bosne i Herceovine, 29. august – Dan Povelje Kulina bana, obilježavaju kao praznik, na najsvečanije načine, isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine, edukativnim, kulturnim i sportskim manifestacijama, održavanjem svečanih sjednica i prijema za domaće i strane zvanice (diplomatski kor) i na ostale prigodne načine."

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom