Svijet     | 29.08.2020. 19:30 |

Francuske vlasti pooštravaju pravila na Tour de Franceu

FENA Internet

NICA, 29. augusta (FENA) - Francuske vlasti pooštrile su mjere za učesnike timovima Tour de France navodeći da će biti izbačeni iz utrke ukoliko dva ili više članova, uključujući osoblje, budu pozitivni na Covid-19.

Slijedom smjernica koje su izdale zdravstvene vlasti, potez su najavili organizatori utrke u subotu, samo nekoliko sati prije početka faze otvaranja trke koja traje tri sedmice. To je promijenilo odluku upravnog tijela za biciklizam, UCI, koja je ublažila pravila o izuzeću.

Prema protokolu UCI objavljenom u petak, organizatori bi trebali odlučiti hoće li izbaciti tim ukoliko dva člana budu pozitivna na koronavirus, a članovi osoblja se nisu računali.

Na Touru se takmiče 22 ekipe od osam vozača, ali ukupno je 30 članova u timu ako se broji osoblje, piše danas Associated Press (AP).

- Ukoliko dva člana budu pozitivna u grupi od 30 osoba, postoji stvarni rizik eliminacije tima - izjavio je direktor trke Christian Prudhomme za France Info radio.

U slučaju da je neko od članova tima pozitivan na novi koronavirus, UCI je apelirao na organizatore da "učine sve što je moguće" kako bi obavili ponovni test i analizu krvi prije sljedeće faze. Mjera je usmjerena na izbjegavanje lažno pozitivnih testova koji bi mogli isključiti zdrave vozače.

Organizatori trke postavili su mobilni laboratorij za koronavirus koji može dati rezultate za dva sata i odraditi 50 testova dnevno u dane trke. Međutim, Prudhomme je rekao da ne može garantirati da će vozač dobiti dodatne testove prije nego što bude uklonjen iz utrke nakon jednog pozitivnog testa.

- Ako se to utvrdi navečer, prilagodit ćemo se, ali ako bude pozitivan ujutro, on očito neće biti na startnoj liniji jer nemamo vremena za drugi test - kazao je Prudhomme.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo