Bosna i Hercegovina     | 30.08.2020. 09:56 |

ICMP - Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Na Međunarodni dan nestalih, danas će porodice širom svijeta pozvati na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

Do danas je na području zapadnog Balkana uz korištenje najnaprednijih naučnih metoda i tehnologija i multidisciplinarnu saradnju pravosudnih i istražnih organa, specijalizovanih institucija, forenzičkih stručnjaka i porodica nestalih, pronađeno i identifikovano više od 70 posto od 40.000 osoba koje su prijavljene kao nestale na kraju oružanih sukoba 1990-ih, a još se traga za oko 11.000 osoba.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva i u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizovala je video kampanju s ciljem većeg angažovanja javnosti na rješavanju pitanja osoba koje se još vode kao nestale.

Video poruku zajednički šalju - predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, te predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije porodica/obitelji nestalih osoba/lica sa područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

Po Mašovićevim riječima, još uvijek problem predstavlja nedostatak informacija o lokacijama grobnica nestalih, a na ukupne rezultate u traganju za nestalim dodatno utiče i činjenica da određeni manji broj bliskih srodnika nestalih još uvijek nije iskazao spremnost da donira krv u svrhu identifikacije DNK metodom. 

Video se može pogledati na YouTube kanalu ICMP-a, a preuzeti na linku https://drive.google.com/file/d/1dyVdJAnk6Rh7xi7F6-EV7FpoI3qUx21m/view.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom