Bosna i Hercegovina     | 30.08.2020. 13:31 |

Svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba 'Brzi odgovor 2020'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - EUFOR-ova vojna vježba "Brzi odgovor 2020" svečano je otvorena danas u bazi Butmir u Sarajevu, a riječ je o redovnoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je da je ta vježba dokaz da EUFOR i u vanrednim okolnostima može odgovoriti misiji koja mu je dodijeljena u BiH.

- Na ovaj način i Oružane snage (OS) BiH provjeravaju sve ono što su s EUFOR-om radile, a posebno mi je zadovoljstvo što učestvuju i druge sigurnosne agencije iz BiH i to je fantastična prilika da provjerimo našu koordinaciju, a toga nam definitivno treba - istakao je Podžić.

Naglasio je da Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH imaju kontinuiranu i snažnu saradnju sa EUFOR-om kroz područja koordinacije, obuke i vježbi, gdje stiču dodatna znanja i iskustva.

- Koordinacija koju imamo sa EUFOR-om odvija se putem različitih timova za saradnju i savjetovanje od taktičkog do strateškog nivoa. Zajednička obuka sa EUFOR-om provodi se kontinuirano od 2010. godine - dodao je Podžić.

Pojasnio je da je vježba „Brzi odgovor 2020“ vježba kroz koju EUFOR provjerava spremnost za provođenje dodijeljenog mandata u BiH i dio je plana saradnje EUFOR-a i OSBiH.

Oružane snage BiH, dodao je, ove godine učestvuju sa jednim pješadijskim vodom, odjeljenjem vojne policije i jednim helikopterom,a  dale su na raspolaganje i vlastite strukturne kapacitete na različitim lokacijama u BiH koji su potrebni za uspješnu realizaciju vježbe.

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak istakao je da su pripreme za ovogodišnju vježbu mnogo teže zbog okolnosti izazvanihe pandemijom koronovirusa te da u vježbi ne učestvuje nijedan vojnik koji prije dolaska nije proveo vrijeme u karantinu i koji nije testiran.

I ove godine će, dodao je, provesti vježbu uz učešće vojnika iz 20 zemalja te pokazati sposobnost da pomognu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Nakon izvanrednog iskustva iz prošlogodišnje vježbe, kazao je,  ove godine organiziraju vježbu u svim dijelovima BiH i u bliskoj saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo istakao je da to ministarstvo i policijske agencije BiH posvećuju veliku pažnju saradnji sa EUFOR-om u cilju osiguranja stabilnog i sigurnog okruženja i upravljanja svim oblicima rizika.

- Ovogodišnja vježba će biti prilika za sve nas da tu saradnju potvrdimo i ojačamo te da javnosti pokažemo spremnost EUFOR-ovih rezervnih snaga da zajedno sa bh. oružanim i policijskim snagama brzo i efikasno mogu odgovoriti na krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnost i sigurnost BiH - poručio je Rizvo.

Operacioni komadant EUFOR-a generalpukovnik Brice Houdet, koji se skupu obratio video-porukom, kazao je da već može vidjeti mjerljivu dobrobiti koju njihove stalne snage raspoređene na terenu donose BiH.

Najavio da će u narednim danima EUFOR širom BiH izvoditi vježbu „Brzi odgovor 2020“ kako bi pokazale sposobnost da pomognu kad god to bude potrebno.

 

Uskoro VIDEO !!!

 

   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo