Svijet     | 30.08.2020. 17:10 |

Turska - U Ankari vojna parada povodom Dana pobjede

FENA Internet

ANKARA, 30. augusta (FENA) - Širom Turske danas se obilježava 30. august, nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije, javlja Anadolu Agency.

Tim povodom je u Ankari upriličena i vojna parada. Turski vojnici su paradirali od zgrade Velike narodne skupštine Republike Turske do bivše prve zgrade turske skupštine na području Ulusa.

Trupe koje su učestvovale u paradi, pridržavale su se mjera uvedenih zbog širenja nove vrste koronavirusa, a koje se, između ostalog, odnose na držanje socijalne distance.

Parada je upriličena na dionici od oko četiri kilometra. Vojnici su nosili veliki poster vojskovođe i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka. U paradi su, između ostalih, učestvovali pripadnici Turskih oružanih snaga, kao i kopnene, pomorske i zračne snage.

Tokom parade poduzete su opsežne sigurnosne mjere.

Na današnji dan, prije 98 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!