Svijet     | 31.08.2020. 12:00 |

Japanska vladajuća stranka 14. septembra glasa o nasljedniku Shinzo Abea

FENA Internet

TOKIO, 31. augusta (FENA) - Japanska vladajuća Liberalno demokratska stranka planira održati glasanje o čelništvu 14. septembra i o zamjeni za premijera Shinzo Abea, koji je podnio ostavku zbog lošeg zdravlja, javili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Novi stranački čelnik postat će naredni premijer Japana, zbog parlamentarne većine koju stranka drži, uz četiri moguća kandidata koji žele tu poziciju.

Abe, najdugotrajniji japanski premijer, danas je poručio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će se jačanje savezništva njihove dvije zemlje nastaviti čak i u slučaju da on napusti svoju poziciju, saopćio je portpatrol japanske vlade.

Abeov nasljednik suočit će se, međutim, s nizom zahtjevnih ekonomskih, diplomatskih i sigurnosnih izazova, od stagnirajuće ekonomije pogođene pandemijom koronavirusa do kinesko-američkih napetosti.

U utrci za nasljednika Abea  i narednog premijera je i bivši ministar odbrane Shigeru Ishiba kao najpopularnija politička ličnost u japanskoj javnosti, pokazale su ankete javnog mnijenja.

Ishiba, glasni Abeov kritičar, mogao bi se, međutim, suočiti s teškim bitkama ukoliko objavi kandidaturu, dok lokalni mediji javljaju da se glavni sekretar vlade Yoshihide Suga priprema da oživi podršku nekoliko najvećih frakcija unutar vladajuće Liberalno demokratske stranke.

Ishiba ima podršku oko 34 posto javnosti, više nego dvostruko od 14 posto za Sugu, drugog po popularnosti političara, pokazala je anketa Kyodo News tokom vikenda.

Anketa Nikkei/TV Tokyo pokazala je da Ishiba ima podršku  28 posto glasača, za kojim slijedi aktuelni ministar odbrane Taro Kono s 15 posto glasačke podrške. Suga je na četvrtom mjestu  s  11 posto podrške, pokazale su ankete, prenosi Reuters.
 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu