Kultura     | 31.08.2020. 13:47 |

Svjetska premijera filma 'Quo Vadis, Aida?' 3. septembra u Veneciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Film "Quo Vadis, Aida?" imat će svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembra u okviru glavnog takmičarskog programa.

Prije premijerne projekcije filma bit će organizirane dvije novinarske projekcije i press-konferencija  na kojoj će učestvovati scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković i Raymond Thiry te direktorica fotografije Christine A. Maier.

Nakon premijerne projekcije, film će biti prikazan još 12 puta u okviru festivala, saopćeno je iz Deblokade.

Prije premijerne projekcije filma "Quo Vadis, Aida?", bit će prikazan kratki film Pedro Almodovara “The Human Voice” s Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Običaj Venecijanskog festivala je da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme "Što te nema" i "Ružo moja" u interpretaciji Amire Medunjanin će pratiti bh. ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Film "Quo Vadis, Aida?" je prvi film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon šest mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu "Zlatni lav" učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista) i Ludivine Sagnier (glumica). 

Zbog mjera uvedenih usljed pandemije koronavirusa koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti doći u Italiju i prisustvovati premijeri filma.

Bosanskohercegovačka premijera filma bit će organizirana kada sigurnosni uvjeti to budu dozvoljavali. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo