Svijet     | 31.08.2020. 15:02 |

Američki i izraelski zvaničnici na prvom komercijalnom letu ka Abu Dhabiju

FENA Internet

ABU DHABI, 31. augusta (FENA) - Američko-izraelska delegacija u kojoj je bio savjetnik u Bijeloj kući Jarde Kushner stigla je u ponedjeljak u Abu Dhabi u prvom komercijalnom letu iz Tel Aviva ka prijestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi se obilježila normalizacija veza između jevrejske države i UAE.

Riječ "mir" napisana je na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku na kabini aviona izraelske nacionalne aviokompanije El Al, koji je poletio oko 11,20 sati po lokalnom vremenu i sletio u popodnevnim satima.

- Iako je ovo istorijski let, nadamo se da će započeti mnogo veće istorijsko putovanje na Bliskom istoku i šire - izjavio je Kushner, koji je zet predsjednika Donalda Trumpa i ključni arhitekta njegove bliskoistočne politike, prije ukrcavanja u avion.

- Budućnost ne mora biti određena prošlošću. Ovo je veoma obećavajuće vrijeme - kazao je.

Broj leta El Al 971 jednak je  pozivnom broju UAE, a povratni let, koji bi trebao napustiti Abu Dhabi u utorak ujutru, bit će nazvan El Al 972, broj koji je podudaran pozivnom broju za Izrael.

Sporazum između Izraela i UAE o normalizaciji veza objavio je Trump 13. augusta, čime su Emirati postali prva zalivska i tek treća arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske veze s Izraelom.

Za razliku od Egipta, koji je sklopio mir sa svojim bivšim neprijateljem na bojnom polju, i Jordana, koji je slijedio egipatski primjer u 1994., UAE nikada nisu vodili rat s Izraelom.

Istorijski let također je prošao kroz saudijski zračni prostor, sudeći po podacima specijalističkog websitea FlightRadar24, i označava najkonkretniji znak do sada da je normalizacija odnosa između Izraela i velikih arapskih sila u punom jeku.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Meir Ben-Shabbat, koji je također bio na letu prema UAE, izjavio je da je "naš cilj ostvariti zajednički radni plan na poboljšanju veza u širokom spektru pitanja".

- Jutros, tradicionalni pozdrav "idite u miru" ima posebno značenje za nas - navodi se u saopćenju izraelske vlade na engleskom jeziku njegova izjava, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'