Bosna i Hercegovina     | 31.08.2020. 14:59 |

Upućen prijedlog za određivanje pritvora Afganistancu zbog krijumčarenja osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Ismaila Faisala (2001.) iz Kabula, državljanina Afganistana.

Osumnjičeni je otkriven i lišen slobode od policijskih djelatnika Granične policije BiH kada je čamcem preko rijeke Drine, zbog ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, krijumčario ukupno 10 ilegalnih migranata sa područja Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Spomenute radnje protivne su članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat Tužiteljstvu BiH, a Služba za poslove sa strancima BiH, preuzela je staranje o otkrivenim ilegalnim migrantima.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz Bosne i Hercegovine postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela - krijumčarenja osoba, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'