Bosna i Hercegovina     | 31.08.2020. 14:36 |

IUS - Upis na najbolji privatni univerzitet još traje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) – Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) nastoji privući i zadržati izvanredne, kvalifikovane predavače i administrativno osoblje koje daje veliki doprinos u oblastima svog djelovanja, te omogućava učestvovanje u inovativnim istraživačkim projektima, u cilju stalnog poboljšanja pružanja usluga studentima i društvenoj zajednici, saoćeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Prema posljednjem izvještaju Webometricsa, objavljenom u julu 2020. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu, četvrti put je proglašen najboljim privatnim univerzitetom u BiH. Prije toga IUS je proglašen za najbolji privatni univerzitet u BiH u 2016., 2017. i u januaru 2020. godine. Jedini je univerzitet u regiji čija je Škola engleskog jezika dobila akreditaciju od EQUALS-a.

Izbijanje pandemije COVID-19 i sve potrebne nacionalne mjere poduzete za suzbijanje širenja virusa uzrokovale su znatne poremećaje u načinu pružanja obrazovanja, obuke, kao i mobilnosti za polaznike, profesore i edukatore širom svijeta. Kao rezultat toga, obrazovanje se drastično promijenilo, s karakterističnim usponom online učenja, gdje se nastava provodila na digitalnim platformama do kraja proljetnog semestra.

U slučaju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prelazak nastave na učenje putem interneta bio je više od kopiranja učenja uživo na učenje putem interneta. Radilo se o traženju najboljeg rješenja kako se  povezati sa studentima. Radilo se o stvaranju osjećaja zajedništva i saradnje, navode iz IUS-a.

Nadalje, ovo je bila još jedna prilika, dodaju, da se pokaže zašto je IUS rangiran na prvom mjestu i važi za vodeću visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini. IUS je bio prvi univerzitet koji je sa velikim uspjehom pokrenuo online nastavu. Microsoft Teams bio je glavna platforma koja se koristila za izvođenje online nastave. Microsoft Teams, objedinjena je platforma za komunikaciju i saradnju koja kombinira postojani chat na radnom mjestu, video sastanke, pohranu datoteka (uključujući saradnju na datotekama) i integraciju aplikacija.

Suočeni sa izazovom online učenja, IUS u skladu sa svojim profesionalnim standardima i kvalitetom obrazovanja nudi dodatnu pogodnost u studiranju onima koji nisu u mogućnosti pohađati redovni studij. Shodno tome, pored Konkursa za upis studenata u prvu godinu dodiplomskog i master studija, IUS je odlučio otvoriti i konkurs za upis studenata za Distance Learning (učenje na daljinu).

Osim uvođenja DL načina studija, IUS je nastavio graditi međunarodnu mrežu partnera sa ciljem unapređenja svojih usluga i kvaliteta obrazovanja. Pored već postojećih međunarodnih programa za sticanje dvojnih diploma između IUS-a i Istanbul univerziteta i Tehničkog univerziteta u Istanbulu, IUS radi na realizaciji zajedničkog master programa iz oblasti Bioanalitičke tehnologije sa Katoličkim univerzitetom u Lublinu. Ovaj projekat je u potpunosti sponzorirala Poljska nacionalna agencija za akademsku razmjenu (NAWA). Osim navedenih, IUS i Ludwigshafen University of Business and Society (HWG LU) nedavno su najavili saradnju na programu za sticanje dvojnih diploma za master studije (MBA).

Iz IUS- podsjećaju da je Konkurs za upis studenata na prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na organizacionim jedinicama univerziteta u akademskoj 2020./2021. godini i dalje otvoren.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta