Ekonomija     | 31.08.2020. 15:27 |

UINO - Podržane olakšice za domaće proizvođače dezinfekcijskih sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabave alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Zaključeno je da ukoliko u daljnjoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta tog zakona onda će domaćim proizvođačima biti omogućeno da ne plaćaju trošarinu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal.

Iz UINO navode da je nakon proglašenja pandemije Covid-19 povećana potreba za nabavom alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, jer su domaće kompanije u ovom području potpuno vezane za inozemno tržište, što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području.

Također, UO UINO usvojio je Odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele neizravnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO za 2020. po kojoj je Federacija BiH dužna isplatiti Republici Srpskoj 32.378.372 KM.

Na danšnjoj sjednici, koja je održana putev vidolinka, UO je prihvatio i izvješće o izvršenju proračuna UINO za šest mjeseci ove godine, kao i proračunski zahtjev Uprave za narednu godinu kako bi se ispoštovali rokovi iz Zakona o financiranju institucija BiH.

Upravni odbor primio je k znanju dostavljene informacije i izvješća iz nadležnosti UINO među kojima je i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji UINO za 2019., saopćeno je iz te institucije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo