Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 10:08 |

Timovi INZ-a u posjeti školama u ZDK uoči početka nastave

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. septembra (FENA) - Timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) započeli su ove sedmice realizaciju plana posjeta svim školskim objektima u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Plan se realizira nakon što je u Službi, krajem prošle sedmice, provedena interna edukacija i usavršavanje znanja i vještina, u vezi sa uspostavom sistema biosigurnosti u školama na području ZDK.

Formirani su stručni timovi za posjete školama, koji su u ponedjeljak posjetili sve osnovne škole u Zenici. Od prvog dana septembra počinju posjete školama u Olovu, Varešu, Brezi i Visokom.

- Do kraja tekuće sedmice obavit ćemo konsultacije o uspostavljanju sistema biosigurnosti i plana internog nadzora i kontrole nad biosigurnosnim aspektima u vezi sa COVID-19 i u svim ostalim školama na području ZDK. Škole taj sistem uspostavljaju i implementiraju, a Institut im pruža stručnu podršku - ističe načelnik Službe doc.dr. Nino Hasanica.

Kako naglašava treba uvažavati specifičnosti svakog školskog objekta, kad su u pitanju infrastruktura, osoblje, raspored i broj učenika.

- Zato škole, njihov menadžment i zaposlenici, trebaju osmisliti, uz poštovanje propisa, najbolji način djelovanja. U ZDK je više od 200 školskih objekata, svaki ima svoje specifičnosti u tom smislu. Nastavit će se rad na fakultetima Univerziteta u Zenici, koji će podrazumjevati treći ciklus protivepidemijske dezinfekcije na svim fakultetima te konsultacije o biosigurnosnim aspektima COVID-19 - podsjeća.

Prilikom posjete odgojno-obrazovnim ustanovama bit će im dostavljeni podaci o dežurnim telefonskim brojevima i e-mail adresama za sva pitanja, dileme, sumnje ili konsultacije o neželjenim rizičnim događajima te eventualno povezivanje s drugim relevantnim zdravstvenim službama.

- Ti dežurni telefonski brojevi i mogućnost cjelodnevnog kontaktiranja radi savjeta i informacija, na jednom mjestu, treba da doprinesu osjećaju sigurnosti školskog osoblja, djece i njihovih roditelja prilikom predstojećeg polaska u školu i boravka na nastavi - dodaje Hasanica, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U INZ-u ističu da je zdravlje učenika i osoblja u školama posao svih - škole, zdravstvenih ustanova, roditelja, djece i omladine te da se samo dosljednim provođenjem propisanih preventivnih higijenskih mjera može osigurati školovanje djeci i omladini na najbolji mogući način, uz očuvanje zdravlja svih.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana