Svijet     | 01.09.2020. 11:33 |

Izrael i Hamas postigli dogovor o obnovi 'zatišja u Gazi'

FENA Internet

GAZA, 1. septembra (FENA) - Palestinske oružane grupe i Izrael usuglasili su se oko okončanja sedmicama duge eskalacije nasilja duž granice Izraela i pojasa Gaze, saopćili su u ponedjeljak palestinska vladajuća grupa u Gazi, Hamas, i Izrael.

Na osnovu sporazuma, postignutog uz katarsko posredovanje, Hamas će prekinuti puštanje zapaljivih balona, a Izrael će prestati sa zračnim udarima, saopćio je palestinski zvaničnik blizak pregovorima.

COGAT, izraelski ured za vezu s Palestinskim teritorijama, potvrdio je da će, nakon sigurnosnih konsultacija koje je predvodio ministar odbrane Benny Gantz, najveći granični prijelaz za robe u Gazi biti ponovo otvoren i da će palestinskim ribarima biti dopušteno da se ponovo bave svojim poslom, do 15 nautičkih milja od obale.

U saopćenju COGAT navodi da su odluke donesene zahvaljujući "dogovoru o nastavku zatišja i sigurnosne stabilnosti", ali je upozorio da, će, ukoliko ih Hamas ne ispoštuje, Izrael djelovati "u skladu s tim".

Hamas je saopćio da će dogovor ublažiti put za provedbu projekata "koji će služiti narodu Gaze i ublažiti patnje u jeku epidemije koroinavirusa".

Palestinci i humanitarne grupe zatrražili su ublažavanje blokade Gaze pod izraelskim vodstvom, strahujući i od većih egzistencijalnih problema Palestinaca u priobalnoj enklavi nakon izbijanja prve epidemije COVID-19 na blokiranoj teritoriji prošle sedmice.

Izrael tvrdi da je  blokada nužna zbog sigurnosnih briga oko Hamasa, koji smatra terorističkom organizacijom, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo