Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 14:17 |

Herceg: Povećanje broja novozaraženih rezultat nepoštivanja mjera (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 1. rujna (FENA)  - Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je u utorak uoči sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru kako je vrijeme godišnjih odmora i opuštanje dovelo do porasta broja novozaraženih u toj županiji te da to nije rezultat nedostatnosti propisanih mjera nego prije svega njihovog nepoštivanja.

 Herceg smatra kako ova situacija, koja je dosta složena ali je pod nazorom, zahtijeva od svih institucija da poduzimaju propisane mjere i pristupe kažnjavanju onih koji ih ne poštuju.

Govoreći o obrazovanju, premijer je naveo kako su sve odluke i mjere o početku školske godine donijeli u suradnji sa svim dionicima obrazovnog procesa, kao i Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim stožerom.

  Po njegovim riječima, ovakav početak školske godine, reduciran i prilagođen, je jedna vrsta tranzicije iz jednoga izvanrednog u jedno normalnije stanje sustava obrazovanja u toj županiji. 

U skladu s tim na dnevnom redu Skupštine su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a vezano za prilagođavanje trenutnim uvjetima u cilju omogućavanja online nastave.

Također, danas će na Skupštini biti predstavljen stupanj realizacije tzv. covid zakona, odnosno Zakona o ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Govoreći o provedbi korona zakona, Herceg je istaknuo kako su i taj posao skoro priveli kraju.

Naveo je kako je u Ministarstvu turizma bilo najviše prijava te da se prijavilo oko 1500 fizičkih i pravnih osoba.

Kazao je kako smatra da će i za resor turizma sve biti danas završeno te usvojeno na sutrašnjoj telefonskoj sjednici Vlade kako bi mogla krenuti isplata subvencija.

 Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako odluke koje su donesene na razini BiH nisu bile najbolje kada je u pitanju turizam u HNŽ-u.

- Turizam je u ovoj godini pretrpio ogromne i enormne štete poglavito iz razloga što smo praktički bili zatvorena zemlja – kazao je Martinović.

Istaknuo je kako će kroz skupštinski zaključak pozvati Vijeće ministara BiH da preispita svoje dosadašnje odluke i da otvori granice BiH kako bi se koliko toliko omogućilo turističkim djelatnicima i sporednim djelatnostima da na neki način prežive.

Govoreći o početku školske godine, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kazao je kako su škole trenutno u jednom kaotičnom stanju.

 - U petak su dobili jedne preporuke za odvijanje nastave, na stranici Ministarstva  objavljene su službene preporuke koje odskaču u dobroj mjeri od ovih koje su dobile škole, a jučer je školama dostavljena treća varijanta tih preporuka za odvijanje nastave - istaknuo je Raguž.

 Smatra kako to dovodi do kaotične situacije ne samo za ravnatelje škola i nastavno osoblje, već prvenstveno za roditelje i djecu.

 - Ne vidim razloga zašto se djeci ne omogući  neometano pohađanje nastave po redovitom planu i programu u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo – istaknuo je Raguž, navodeći kako se onoj djeci koja su imunološki kompromitirana, koja moraju imati online nastavu, mora omogućiti i tehnička podrška i neometano pohađanje nastave.          

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/4844

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fEP6UvX6ogYXYx2vHtXXEpqeeLXO8uge?usp=sharing

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo