Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 14:04 |

Tegeltija i Uber o aktuelnim političkim i ekonomskim temama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margaret Uber.

Razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regiji, s akcentom na evropske integracije.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara, uprkos posljedicama izazvanim pandemijom virusa korona, opredijeljeno da uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i dosljednu primjenu mehanizma koordinacije, nastavi predano da radi na ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izazovima s kojima se susreću zemlje u procesu evropskih integracija, kao i programu SR Njemačke tokom predsjedavanja Evropskom unijom.

Tegeltija je ukazao na neophodnost daljnjeg jačanja međusobnog povjerenja između EU i BiH, istakavši da je BiH potreban jasan signal da postoje politička volja i saglasnost svih članova po pitanju proširenja EU i statusa BiH, te naglasio da bi uvjeti za dobijanje statusa kandidata trebali biti više tehničke prirode.

Ambasadorica Uber upoznala je predsjedavajućeg Tegeltiju da će dominantna tema predsjedavanja biti saniranje zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije Covida-19, uz moto „Zajedno za oporavak Evrope“.

Zajednički je istaknuta potreba jasno definiranih prioriteta i udruživanja svih raspoloživih snaga kako bi se dugoročno prevazišle posljedice krize izazvane virusom korona i ubrzao privredni i socijalni oporavak.

Tegeltija je zahvalio za dosadašnju dobru saradnju s Njemačkom i ukazao na veliku ulogu te zemlje kako u BiH i regiji, tako i u svijetu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta