Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 14:45 |

Pendeš: Adekvatno odgovoriti na migrantsku krizu (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš (HDZ BiH) je danas u Sarajevu, upitana u vezi s migrantskom krizom, izjavila novinarima kako očekuje da se u Ministarstvu sigurnosti BiH pokrenu određene aktivnosti, ali i u Vijeću ministara BiH.

- Jer ukoliko se dostavi plan aktivnosti i mjera, na koji način bi se trebala riješiti migrantska kriza u smislu zaustavljanja ilegalnih migracija, onda to treba biti prihvatljivo za sve članove Vijeća ministara. Nije rješenje migrantske krize da se grade određeni prostori za smještaj migranata i troše novci koji nisu, po mom mišljenju, a i predstavnika HDZ-a u Vijeća ministara BiH i u prošlom i u sadašnjem sazivu, adekvatno i transparentno prezentirani - navela je Pendeš.

Dodala je da su oni tražili i u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH, a i u ovom sada traže da, ukoliko je Evropska komisija i bilo koji donator izvan BiH spreman donirati i pomoći Bosni i Hercegovini kad je u pitanju migrantska kriza, onda se to mora raditi transparentno, preko jedinstvenog računa.  

Po njenim riječima, sve drugo može izazvati određene sumnje i efekte, da li ćemo biti učinkoviti ili nećemo i da li ćemo nekoga učiniti odgovornim ili nećemo.

- U tom smislu, za mene je najbitnije da se poveća broj policajaca u Graničnoj policiji, da se napravi adekvatan odgovor za sprečavanje ilegalnih prelazaka. Kada govorimo o azilantima i ljudima koji traže azil u BiH, podržavamo svaku aktivnost kako bi se ti ljudi, te obitelji, ti maloljetnici ili djeca smjestili, osigurala im se i zdravstvena zaštita, obrazovanje. Sve drugo za mene nije adekvatan odgovor - izjavila je Pendeš.

Upitana u vezi s Izbornim zakonom BiH, odnosno izmjenama koje je predložio poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović, Pendeš je kazala "da se istinski želi naći rješenje za Izborni zakon BiH, onda se ne bi djelimično dodirivao Izborni zakon, nego bi se pravile suštinske izmjene o kojima i HDZ BiH već dugi niz godina govori".

- S pozicije u kojoj jeste poslanik Saša Magazinović, mislim na opozicionu poziciju, za mene je to od njega razumljivo, ali meni neprihvatljivo. Neprihvatljivo je dok se ne ispune zahtjevi HDZ-a BiH i Kluba Hrvata i u jednom i u drugom domu, obzirom da mi imamo legitimitet i legalitet onih koji su nam dali povjerenje, a to je Izborni zakon i način na koji se trebaju provesti odluke Ustavnog suda kad govorimo o Domu naroda, načinu izbora predstavnika itd. - kazala je Pendeš.

Pogledajte https://fena.ba/video/4845

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1y-mrlkdjrCIzG__DM83GDgRaK2eFxEcM?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo