Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 15:16 |

Preporuke za rad škola u HBŽ-u

FENA Saopćenje

LIVNO, 1. rujna (FENA) - Uoči početka nove školske godine Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije izdao je Preporuke za rad škola kroz školsku 2020./2021. godinu.

Preporuča se otvaranje škola uz maksimalno ograničenu interakciju učenika i osoblja, te strogo pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, kao i educiranje osoblja i učenika, te roditelja o njihovoj odgovornosti i o mjerama za sprječavanje širenja covid-19, kao i o važnosti istih.

Potrebno je ažurirati ili razviti planove za izvanredne situacije u školi. Ti planovi moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da netko od učenika , osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na covid-19; kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelog.

Svaka škola mora imati krizni stožeri

U tu svrhu škola je obvezna imati tročlani krizni stožer škole od kojih će jedan član biti u kontaktu s nadležnom zdravstvenom ustanovom, kao i Zavodom za javno zdravstvo HBŽ-a.

Plan treba uključivati kontakte s lokalnom nadležnom zdravstvenom ustanovom, kojima se osoblje škole treba obratiti u gore navedenom slučaju, kao i s roditeljima. Škola je obvezna planirati modele održavanja nastave za učenike koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i učenike koji spadaju u ugrožene skupine (o čemu će škole biti upoznate od resornog ministarstva obrazovanja).

Potrebno je planirati i programe mentalne podrške i voditi računa o mentalnom zdravlju osoblja i
učenika tijekom pandemije.

U preporukama se dalje navodi kako dijete ne treba ići u školu ako ono ili članovi njegovog kućanstva imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, drugi simptomi: bolovi, glavobolja, konjunktivitis, proljev, osip na koži), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi covidom-19.

Roditelji ili staratelji obvezni su učenicima izmjeriti temperaturu prije polaska u školu i o istoj i eventualnim zdravstvenim promjenama djeteta izvijestiti razrednog učitelja i razrednika u predmetnoj nastavi putem dogovorenog komunikacijskog kanala. Također, roditelji ili staratelji su
obvezni voditi evidenciju o vrijednostima temperature koje ima dijete (obrazac su škole dužne dati učeniku prvi dan škole).

Roditelji ili staratelji učenika s kroničnim bolestima obvezni su dati pisanu suglasnost za redovito pohađanje nastave svog djeteta. Ako se roditelj izjasni da ne želi slati dijete na redovitu nastavu, škola je obvezna organizirati nastavu na daljinu za tu djecu.

Samoizolacija u slučaju pojave bolesti

U slučaju pojave covid-a 19 u obrazovnim ustanovama, cijeli razredni odjel ide u samoizolaciju gdje je evidentiran slučaj zaraze, a škola je obvezna za te učenike organizirati nastavu na daljinu.

Nastavnici također ne trebaju dolaziti u školu ako imaju ranije navedene simptome. Svaki nastavnik je obvezan prije polaska u školu izmjeriti temperaturu i o vrijednosti iste upoznati ravnatelja škole putem dogovorenog komunikacijskog kanala. Također, nastavnik je obvezan voditi evidenciju o vrijednostima temperature i isti predavati rukovodstvu škole ili osobi koju oni zaduže. Ako nastavnik bude imao neke od gore navedenih simptoma, isti je obvezan isti dan javiti se svom liječniku.

Maske obvezne prilikom ulaska i izlaska u školu

U preporukama se propisuje nošenje maski za učenike izvan učionice (prilikom ulaska i izlaska iz škole), a ukoliko ne postoji dovoljna fizička udaljenost preporuča se nošenje maski za sve učenike, nastavno i drugo osoblje. Preporučuju se platnene maske, koje treba redovito prati.

Nastavno osoblje je također obvezno nositi maske izvan učionica.

Preporuča se nošenje maski za učenike srednje škole, ako nije moguće poštovati socijalnu distancu od jednog i pol do dva metra.

Potrebno je održavati redovitu higijenu ruku sapunom ili drugim dezinfekcijskim sredstvima koja su dostupna u obrazovnoj ustanovi. Škole moraju osigurati redovno pranje ruku vodom i sapunom, dezinfekciju ruku sredstvima na bazi alkohola (min 60 posto).

Na mjestima za pranje/dezinfekciju ruku trebaju biti postavljene slikovne upute ili osigurati prisustvo osoblja za nadzor.

Za sve učenike nalaže se obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i držanje socijalne distance, za što se obvezuju prijevoznici.

Učenici, nastavnici i ostalo osoblje trebaju ostati kući ako su pozitivni na covid-19 ili su u izolaciji, kao i u slučaju da su nedavno bili u kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19.

Čišćenje školskih prostorija dva puta dnevno

Školske zgrade, učionice i sanitarni čvorovi trebaju se čistiti i dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno površine koje mnogi dodiruju (ograde, stolovi, sportska oprema, ručke na vratima i prozorima, igračke, pomagala za učenje i slično).

Za čišćenje treba koristiti standardna sredstva za čišćenje, za dezinfekciju prostorija preporučuju se preparati na bazi klora.

Neophodno je osigurati adekvatno provjetravanje prostorija u školi. Kada god to vremenske prilike dozvoljavaju preporučuje se da određen broj prozora ili vrata u prostorijama u kojima se boravi budu otvoreni, u suprotnom otvoriti ih za vrijeme odmora i između smjena.

Ne preporučuje se organiziranje obroka u školama, stoga učenici trebaju nositi vlastitu hranu i jesti u razredu, umjesto u drugim zajedničkim prostorijama.

Školski sat skraćen, ukinut veliki odmor

Škole moraju promovirati održavanje minimalne fizičke udaljenosti od jednog i pol do dva metra.

Početak i završetak nastave treba organizirati svaki dan tako da u hodnicima i na ulazima/izlazima bude u isto vrijeme prisutan što manji broj učenika.

Ukinut je veliki odmor, a tokom malog odmora između sati učenici ne bi smjeli napuštati učionice.

Treba pojačati nazočnost i broj dežurnih nastavnika kako bi se u što većoj mjeri provodile mjere sigurnosti učenika tijekom boravka u školi.

Ukoliko se ne može provesti socijalna distanca u učionicama nalaže se smanjenje broja učenika u razredu na što manji broj (15 -20 učenika po odjelu) i onemogućiti nepotrebno miješanje između grupa/razreda. Udaljenost između mjesta za sjedenje mora biti najmanje jedan i pol do dva metra.

Nastavni sat bit će skraćen na 35 minuta kako bi se u školama koje imaju smjensku nastavu izvršilo potrebno provjetravanje i čišćenje škola, uz mogućnost dodatnog skraćenja zadnjeg školskog sata.

Zabranjena sportska natjecanja

Nastavni proces provodit će se isključivo razrednim tipom, a nikako kabinetskom nastavom, kako ne bi došlo do neželjenih kontakata učenika.

Rukovodstvo školske ustanove s većim brojem prvašića (matične škole), dužno je prvi dan škole u različitim vremenskim intervalima primati prvašiće po odjelima na mjestima gdje se može poštovati propisani razmak i sigurno.

Roditelje prvašića treba ranije obavijestiti o vremenu ulaska prvi dan početka škole i s popisima na školskim stranicama. Roditelji su obvezni prilikom dolaska u školu imati maske.

Organiziranje športskih natjecanja i drugih događaja koji stvaraju gužve nije dopušteno.

Preporuča se smanjenje broja nazočnih u zbornicama (uz nošenje maski i držanje socijalne distance) i preporuča se njihova nazočnost u razrednim odjelima u razrednoj nastavi, kao i povećana nazočnost predmetnih nastavnika u odjelima u kojima nastavnik ima sljedeći sati tijekom kratkog odmora.

U sklopu tjelesnog odgoja preporučuje se izvođenje samo individualnih vježbi, koje se trebaju organizirati na otvorenom prostoru kada to dopuštaju vremenske prilike.

Srednje škole u kojima učenici pohađaju praktičnu nastavu izvan školske ustanove, rukovodstvo škole je obvezno usuglasiti uvjete boravka učenika tijekom trajanja praktične nastave, ukoliko istu nije moguće provesti u školi, navodi se u preporukama Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo