Regija     | 02.09.2020. 10:32 |

Najave 'novih Srebrenica' prijetnja su svim žrtvama

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 2. septembra (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica upozorio je danas na neprihvatljivost napada iz mržnje, raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje usmjerene protiv pripadnika bošnjačkog naroda i građana islamske vjere u Crnoj Gori, posebno reagirajući na poruke u mjestu Pljevlja kojim se poziva na "nove Srebrenice".

Kako su u saopćenju naglasili, zločin genocida u Srebrenici je završna tačka genocidne operacije, "etničkog čišćenja" i pokolja bošnjačkog stanovništva na području istočne Bosne koja je trajala od marta 1992. do jula 1995. godine.

- Njoj je prethodilo nekoliko godina žestoke kampanje dehumanizacije Bošnjaka od tada vodećih medija sa sjedištem u Beogradu, političkih govora i skupova na kojima se platforma za poruke davala onima koji nisu zazirali od poziva na ubijanje i "historijske osvete" - upozorili su.

Stoga su istaknuli da je njihova dužnost u ovom kritičnom momentu nestabilnosti upozoriti i dati doprinos prevenciji jačanja nasilja i netrpeljivosti prema bošnjačkom stanovništvu u Crnoj Gori.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su naglasili da su o praksama ranijih prijetnji o "ponavljanju Srebrenice" u Novom Pazaru i Sjenici upozoravali u Izvještaju o negiranju genocida za 2020. godinu.

- Poruke "Turci selite se" i "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica" opasno je djelo pojedinaca i političkih grupa, koje smatraju da su nakon izbora dobili odriješene ruke za napade na manjinske skupine u svojoj zajednici - rečeno je u saopćenju.

Najavili su da će s pažnjom pratiti događaje u Crnoj Gori, imajući u vidu njihovu dužnost koju imaju kao institucija na polju prevencije genocida i prenošenju naučenih ili nenaučenih lekcija iz Srebrenice u svijet.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!