Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 11:42 |

Vlada HNŽ: Pad prihoda za 6,74 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. rujna (FENA) –  Zbog novonastalih okolnosti pojavom koronavirusa došlo je do značajnog pada prihoda u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za 6,74 posto, odnosno 7.928.605 maraka, konstatirano je tijekom sjednice Vlade HNŽ-a koja je održana u utorak navečer.

Vlada je usvojila Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine i Izvješće o izvršenju tekuće pričuve za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Usvojen je i Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i Operativni plan za razdoblje od 1. kolovoza do 31. kolovoza ove godine.

 Vlada je razmotrila Informaciju o poduzetim aktivnostima sukladno Zaključku Vlade HNŽ-a u vezi s pokretanjem postupka kolektivnog pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. S obzirom na to da se radi o Ugovoru koji definira prava i obveze više tisuća zaposlenika u zdravstvu zaključeno je da se, a prije utvrđivanja konačnog prijedloga, obavi razgovor s menadžmentom i osnivačima zdravstvenih ustanova kako bi se zajednički utvrdio prijedlog koji će Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar biti dostavljen do 14. rujna ove godine.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, donijela Odluku o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetski objekt solarne fotonaponske elektrane  u općini Stolac.

Vlada je, također, usvojila Odluku o usvajanju Godišnjeg plana za 2020. godinu provedbe Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ-a 2016.-2020. godina i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ-u 2012.-2020. godina.

S obzirom na stanje nastalo početkom 2020. godine, uzrokovano pandemijom koronavirusa te uvođenjem ograničavajućih mjera na području HNŽ-a, evidentno je smanjenje gospodarskih aktivnosti zbog prestanka rada velikog broja gospodarskih subjekata. Shodno tome, neki od nositelja programiranja razvitka malog gospodarstva s područja HNŽ-a imaju značajno umanjenu prihodovnu stranu, zbog čega su morali reducirati svoje planove razvitka.

S ciljem potpore gospodarstvu koje zbog pandemije koronavirusa trpi ogromne posljedice, Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Ministarstva gospodarstva s pozicije ''Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima'' u iznosu od 1.000.000 maraka. Ministarstvo gospodarstva će raspisati Javni poziv s kriterijima raspodjele za odabir korisnika ovih sredstava, a bit će objavljen u dnevnim tiskovinama, te službenim stranicama Ministarstva i Vlade HNŽ-a. 

Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2020. godinu s pozicije "Namjenska sredstva vodnih naknada" za 2020. za novoplanirane projekte u ukupnom iznosu od 3.603.993 maraka.

Vlada je, također, usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Izvješće o radu i Financijsko izvješće Ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine koje je prethodno usvojilo Upravno vijeće Ustanove. Nikica Markić, ravnatelj Ustanove zahvalio je resornom Ministarstvu i Vladi na snažnoj potpori, istaknuvši kako je Ustanova u prvoj polovici 2020. godine pružila smještaj za 150 korisnika. Također je naglasio kako je svim korisnicima smještenim u Ustanovi osigurana cjelodnevna zdravstvena skrb, te redoviti pregledi psihijatra, neuropsihijatra i liječnika opće prakse.

Vlada je, također, donijela Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći s pozicije Ministarstva za pitanja branitelja za pokrivanje troškova liječenja u iznosu od 1250 maraka, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo