Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 13:33 |

Narod i Pravda-Vlast u RS se ponaša anticivilizacijski, neophodan hitan odgovor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Stranka Narod i Pravda protivi se što bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj (RS) nije omogućeno izučavanje maternjeg jezika u školama.

Nakon početka još jedne školske godine u kojoj vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS ne dozvoljavaju bošnjačkoj djeci da izučavaju maternji jezik, iz Naroda i Pravde navode da su takvi postupci Dodikovog nacionalističkog režima neustavni i anticivilizacijski.

Bošnjačka djeca u Liplju kod Zvornika od jučer nisu sjela u školske klupe jer im nije omogućeno da izučavaju maternji, bosanski jezik, već im se nameće nepostojeći i unižavajući naziv „jezik bošnjačkog naroda“ - kaže se u  saopćenja Naroda i Pravde.

Također je navedeno da probosanski front mora hitno ovo pitanje nametnuti kao vitalno i insistirati da se vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS-a prema svim građanima odnose na jednak način.

- Nažalost, djeca iz Liplja od jučer su se pridružila bošnjačkoj djeci u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugim mjestima i ovo je nastavak jedne kontinuirane politike negiranja identiteta i prava Bošnjaka. Ponašanje vlasti u RS-u je necivilizacijsko i neustavno. Takvo ponašanje smišljeno negira naziv bosanskog jezika, a vrijeđajući i pokušavajući da ponizi Bošnjake u RS-u, vlasti računaju da će ih na taj način obeshrabriti da ostanu na svojim ognjištima - naglašava u saopćenju Narod i Pravda.

Iz ove stranke pozivaju sve probosanske stranke, posebno one koje su u koaliciji sa SNSD-om, da ovo pitanje učine prioritetnim i riješe ga na dobrobit svih građana.

- Do sada je bilo niz situacija kada se ovo pitanje moglo nametnuti i riješiti, ali su one stranke koje su u koaliciji sa Dodikom, umjesto ovakvih vitalnih pitanja nastojale da dobiju određene pozicije za svoje stranačke kadrove. Ovo je poraz za sve nas, ovakva praksa samo je vrhunac ledenog brijega u odnosu vlasti RS-a prema Bošnjacima u ovom entitetu. Ovo je poziv da ne trgujemo interesima vlastitog naroda, ovo je molba da ne zatvaramo oči nad sudbinom naših sunarodnika - citat je iz saopćenja.

Iz Naroda i Pravde izražavaju solidarnost sa svom djecom i roditeljima kojima se iz godine u godinu onemogućava izučavanje vlastitog jezika.

- Kanton Sarajevo pomagao je i pomaže održavanje instruktivne nastave u Konjević Polju, ali ovakva rješenja trebala su biti privremena. Nažalost, čini se da se javnost, po principu kuhanja žabe, polako navikava da bošnjačka djeca u javnim školama nemaju pravo na svoj jezik. Pravo na bosanski jezik je naše ustavno pravo na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Obaveza bošnjačkih predstavnika i svih drugih koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava jeste da djeci osigura njihova osnovna prava - zaključuju iz  Naroda i Pravde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo