Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 14:07 |

SDA - Institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Stranka demokratske akcije oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore posljednjih dana - saopćeno je iz te stranke.

- Sa velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci. 

Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih opozicionih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom - navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da na prijetnje „novom Srebrenicom“ u Pljevljima ne smije niko ostati ravnodušan, niti se takve prijetnje, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorisati.

Iz SDA ističu da institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike, „jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima“. 

- Također, politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, a vidjeli smo da su to zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući „sve strane“ na suzdržanost, čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci „bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima“.

- Ko s đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti - saopćeno je iz SDA.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo