Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 14:45 |

Podrška Petoj PU i poziv nadležnima da djeluju povodom situacije s migrantima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Komisije za sigurnost Općinskog vijeća (OV) Ilidža održala je danas sjednicu povodom nedavnih dešavanja na području ove općine i ubistva migranta.

- Komisija izražava zabrinutost i podržava rad Pete policijske uprave (PU), te poziva međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i sve nivoe vlasti u BiH da se aktivno uključe na rješavanju migrantske krize na području ove općine Ilidža, kao i na teritoriji cijele BIH, u skladu s međunarodnim konvencijama i zakonima - saopćeno je iz Odsjeka za informisanje Općine Ilidža.

Na osnovu informacija i saznanja o izdavanju stambenih objekata migrantima na području općine Ilidža, Komisija za sigurnost poziva inspekcijske ograne Kantona Sarajevo i Općine Ilidža da izvrše inspekcijski nadzor i poduzmu aktivnosti u okviru svoje nadležnosti.

- Svjesni ograničenih mogućnosti Pete policijske uprave Ilidža, Komisija podržava pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Terminala Ilidža, kao i na svim drugim mjestima koje nadležni označe kao mjesta okupljališta migranta u ovoj lokalnoj zajednici - navodi se u saopćenju.

Istovremeno, Komisija za sigurnost OV Ildža poziva nadležne da se u skladu s međunarodnim konvencijama i zakonima BiH izgrade prihvatni centri s regulacijom boravka, ulaska i izlaska migranta daleko od urbanih područja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta