Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 14:30 |

Federalno ministarstvo okoliša: Pojačati nadzor nad radom svih deponija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pozvalo kantone, općine i nadležne inspekcije da pojačaju nadzor nad zakonitošću rada svih deponija na području Federacije BiH. Poziv je uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu, saopćeno je iz tog ministarstva.

S ciljem zaštite života ljudi i okoliša to ministarstvo posebno zahtijeva pojačan nadzor i odgovornost nadležnih organa nad sigurnošću i načinu održavanja deponija kako bi bili smanjeni rizici od eventualnih požara i drugih neželjenih situacija. 

Federalno ministarstvo napominje da su institucionalne odgovornosti u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH podijeljene na nekoliko nivoa. Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine koje, uglavnom, osnivaju svoja javna komunalna preduzeća za upravljanje općinskim i regionalnim deponijama komunalnog otpada, te organiziraju rad preduzeća, prikupljanje i odlaganje otpada, kao i sigurnost deponija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, javlja Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!