Svijet     | 02.09.2020. 15:17 |

Macron obećao francusku podršku Iraku

FENA Internet

BAGDAD, 2. septembra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je obećao podršku Iraku i kazao da su najveći izazivi s kojima se suočava ta zemlja militanti Islamske države i strano uplitanje u njene unutrašnje stvari.

- Mi smo ovdje zbog toga i nastavit ćemno da podržavamo Irak - izjavio je Macron na konferenciji za novinare u Bagdadu s iračkim kolegom Barhamom Salihom.

Irak ne bi trebao postati bojno polje za snage koje zastupaju interese drugih zemalja, kazao je Salih. Irak se suočava s izazovom balansiranja između interesa Sjedinjenih Država i Irana, dvije ključne saveznice.

- Irak je suverena država koja želi izbalansirane odnose sa svim svojim susjedima. Ne želimo da Irak postane bojno polje u sukobima drugih, želimo da drugi učestvuju u ostvarenju stabilnosti u Iraku i poštuju njegov suverenitet - izjavio je Salih.

Macronova današnja posjeta prva je jednog zapadnog čelnika Iraku otkako je premijer Mustafa al-Kadhimi preuzeo čelo vlade u maju, postajući treći šef vlade u haotičnom desetosedmičnom periodu koji je uslijedio nakon višemjesečnih smrtonosnih protesta u zemlji iscrpljenoj sankcijama, ratom, korupcijom i ekonomskim izazovima.

Kadhimija je izabrao parlament u maju da predvodi vladu koja bi usmjeravala zemlju ka prijevremenim izborima, i on ih je sazvao za juni 2021.

Prijevremeni izbori glavni su zahtjev antivladinih demonstranata koji su izvodili višemjesčne antivladine proteste u prošloj godini.

Francuski zvaničnici tvrde da je Pariz zabrinut ponovnim pojavljivanjem u Iraku Islamske države, koja je profitirala od političke neizvjesnosti i suparništava između Irana i Sjedinjenih Država.

Islamska država, koja je svojevremeno okupirala trećinu iračke teritorije, uglavnom je poražena ali nastavlja da izvodi napade iz zasjeda, ubistva i bombaške napade.

- Rat protiv Islamske države nije gotov, mi ćemo nastaviti da se borimo uz vas u okviru koalicije protiv Islamske države - izjavio je Macron.

- Drugi izazov je jedno od višestrukih stranih uplitanja koje traje nekoliko godina -  zaključio je francuski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'