Svijet     | 02.09.2020. 16:20 |

Katar poručio Kushneru-Dvodržavno rješenje jedina opcija za bliskoistočni sukob

FENA Internet

DOHA, 2. septembra (FENA) - Katarski vladar, emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani u srijedu je poručio savjetniku u Bijeloj kući Jaredu Kushneru da Doha podržava dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom palestinske države, saopćio je njegov kabinet.

Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, u posjeti je Kataru nakon sporazuma postignutog uz američko posredovanje prošlog mjeseca između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela na normaliziranju veza.

UAE je treća arapska zemlja koja je postigla takav sporazum s Izraelom nakon Egipta i Jordana.

Kushner se nada da će još jedna arapska zemlja normalizirati veze s Izraelom u roku od nekoliko mjeseci. On je posjetio UAE u ovoj sedmici skupa s izraelskom delegacijom radi razgovora o normalizaciji odnosa prije nego što je otputovao u Bahrein i Saudijsku Arabiju.

Šejh Tamim poručio je Kushneru da Katar ostaje predan arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. u kojoj arapske zemlje nude Izraelu normalizaciju veza u zamjenu za sporazum o državnosti s Palestincima i potpuno povlačenje Izraela s teritorija koje je osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'