Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 17:41 |

Epidemiološka situacija u ZDK stabilna, nastava počinje 8. septembra (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 2. septembra (FENA) - Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna i ponovo ulazi u jednu mirniju fazu - ocijenio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.

- To potvrđuje pad broja aktivnih pacijenata koji je ispod 300 i nijedan dan nismo imali preko 45 oboljelih, što govori da je Krizni štab obavio svoju primarnu funkciju, a to je usporavanje širenja pandemije. Ulazimo u osmi mjesec borbe protiv pandemije i dosadašnjim rezultatima i načinom rada možemo biti zadovoljni - rekao je ministar Jupić.

Dodao je da situaciju prate enormni troškovi zdravstva i zamor zdravstvenih radnika, jer niko nije računao da će pandemija trajati dugo, ali da je stanje pod kontrolom zahvaljujući povećanom angažmanu zdravstvenih radnika, Vlade ZDK i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Krizni štab je danas usvojio izmjene Smjernica za postupanje sa pacijentima pozitivnim na koronavirus kojima je, shodno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO), ukinuto retestiranje oboljelih, izuzev kada o odluku o retestiranju donese ljekar, a kako bi se ublažio pritisak na PCR laboratorije i omogućilo pravovremeno testiranje pacijenata radi liječenja na kliničkim centrima, ali i smanjio broj dana bolovanja oboljelih.

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj snabdjevene su novim aparatima koji će povećati broj testiranja, a Vlada ZDK je nabavila određen kontigent testova za koronavirus koji su ove sedmice isporučeni ovim ustanovama.

- Očekujemo da dobijemo 6.000 testova preko Svjetske zdravstvene organizacije, a sljedeći korak je nabavka nove količine testova i ja se nadam da ćemo iznaći rješenja te zadržati ovako dobru epidemiološku situaciju kakvu imamo sada u ZDK - rekao je Jupić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva izdao je prošle sedmice preporuku na osnovu koje je početak školske godine u ovom kantonu prolongiran za 8. septembar, najavivši da će pratiti epidemiološku situaciju.

- Analiza pokazuje da se stanje u ZDK postepeno smiruje. Naš cilj je bio da "razvučemo" širenje pandemije i imali smo sporiji porast broja oboljelih, a sada imamo sporiji pad broja aktivnih slučajeva tako da na taj način uspijevamo sačuvati zdravstveni sistem. Strahovali smo od četvrtog "pika" početkom septembra, jer smo imali tri skoka aktivnih slučajeva u julu i avgustu, ali se to, na našu sreću, nije desilo. To znači da imamo manje izvora za širenje virusa i da će, uz sve ono što škole intenzivno rade na osposobljenosti da se nose sa izazovima organizacije nastave u uslovima COVID-19, nastava moći početi 8. septembra - rekao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Najavio je da će Institut i Krizni štab aktivno pratiti situaciju i ukoliko procijene da se situacija pogoršala davati nove preporuke Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, s kojim zdravstveni sektor ima odličnu saradnju, saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Smatramo da sve ono što ćemo predložiti, a obrazovni sektor uz naš nadzor provesti, biti poruka roditeljima da bez velike brige mogu poslati svoju djecu u škole, bez povećanog rizika da će doći do obolijevanja u školi - rekao je Huseinagić.

Pogledajte https://fena.ba/video/4851

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R1MvM5H54aW3jttkQVz33MeRqHY6qKuN?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom