Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 18:34 |

Mitrović prisustvovao vježbi simuliranja otmice zrakoplova i upada na aerodrom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović prisustvovao je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo metodsko-pokaznoj vježbi „Brzi odgovor 2020“ kojom je simuliran pokušaj otmice zrakoplova i upad terorista na Aerodrom Sarajevo.

Ministar Mitrović je iskazao svoje zadovoljstvo današnjom vježbom ističući kako je pokazan visok stepen spremnosti, obučenosti i koordiniranosti svih učesnika.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvovali su Višenacionalni bataljon EUFOR-a, Anti-bomb tim JGP Aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora prometa i usluga u zračnom prometu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasiteljsko-vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo te pripadnici SIPA-e i OSA-e. Također, u sklopu vježbe je sazvan i Državni krizni tim koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju talačke situacije.

Vježbi su, pored ministar Mitrovića, prisustvovali i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zapovjednik EUFOR-a Reinhard Trischak, direktor SIPA-e Darko Ćulum, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić te predstavnici OSA-e, Granične policije Bosne i Hercegovine, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) i brojni drugi.

Sarajevski aerodrom već četvrtu godinu uzima učešće u vježbi, a cilj današnje simulacije je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Podsjećamo da je riječ o godišnjoj vježbi Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona BiH i EUFOR-a kojom se, u okviru realističnog scenarija, uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i pruži podršku domaćim vlastima u održanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo