Ekonomija     | 03.09.2020. 11:37 |

Sweden/USAID FARMA II - Bosanskohercegovački proizvođači jaja postaju neovisniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIJELJINA, 3. septembra (FENA) - Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je kompaniju Rakić Komerc, proizvođača jaja iz Bijeljine, u nabavci sušare. To će im omogućiti da proizvode i skladište vlastitu stočnu hranu, koristeći domaće žitarice.

Rakić Komerc je renomirana porodična firma iz Bijeljine. Još 1989. godine, u potrazi za poslovnim prilikama, porodica se počela baviti trgovinom stočne hrane iz Vojvodine te trgovinom drugih poljoprivrednih sirovina, poput sjemena i đubriva.

Danas imaju sedam poljoprivrednih trgovina, ali to ne čini osnovu poslovanja firme Rakić Komerc. Rakić Komerc spada među pet najvećih proizvođača jaja u BiH, sa više od 33 miliona proizvedenih jaja godišnje. Proizvode i oko 10.500 tona stočne hrane, od čega polovinu koriste na svojim farmama, a ostatak prodaju.

Već 1995. godine Rakić Komerc je, sa trgovine stočnom hranom, prešao na njenu proizvodnju. U kratkom periodu došli su do godišnjeg nivoa proizvodnje od 8.000 tona različitih vrsta stočne hrane.

- Tad sam još bio dijete, ali sjećam se da je moj otac tražio načine da diverzifikuje poslovanje u nekoliko komplementarnih polja. Prilika se ukazala 2000. godine, počeli smo proizvoditi jaja na iznajmljenoj farmi. Tri godine kasnije osnovali smo svoju farmu pilića i odtad raste naša proizvodnja jaja ovdje u Bijeljini - kaže Jovan Rakić (28), rukovodilac proizvodnje u porodičnoj kompaniji.

Iako proizvode stočnu hranu za potrebe na svojim farmama i prodaju drugima, oni su, do ove sezone, još uvozili kukuruz, koji osim soje i ječma čini skoro 70 posto udjela u stočnoj hrani.

Sa jednim silosom za skladištenje od 1.500 tona nisu bili u mogućnosti da uvoze veće količine kukuruza ili da skladište stočnu hranu na duži period.

Sredinom 2020. godine Rakić Komerc je započeo izgradnju pet novih silosa, od po 1.000 tona.

- Bila su nam potrebna veća skladišta da bismo bili u boljoj pregovaračkoj poziciji, kad kupujemo žitarice. Željeli smo i da budemo u mogućnosti da skladištimo žitarice i stočnu hranu na duže vremenske periode, kao i da bolje planiramo kupovinu i prodaju.

Naše opredjeljenje je bilo da krenemo sa otkupom domaćih žitarica, ali nismo mogli priuštiti da istovremeno kupimo sušaru koja bi nam omogućila da smanjimo vlažnost žitarica ispod 13 posto, što je neophodno za njihovo dugoročno skladištenje - objašnjava Jovan.

Tu se Sweden/USAID FARMA II projekt pojavio kao odlična prilika.

- Uvijek tražim projekte, koji nam mogu pomoći da razvijamo posao. Podnijeli smo zahtjev za bespovratna sredstva, koja je dodjeljivao projekt FARMA II. Dobili smo podršku koja nam je bila potrebna da kupimo sušaru već 2020. godine, umjesto da čekamo barem do 2022. da akumuliramo vlastita sredstva - kaže Jovan.

Rakić Komerc instalirao je sušaru krajem juna, a novi silosi počet će s radom sredinom septembra.

- Nastojimo da otkupimo oko 7.000 tona kukuruza, iz bijeljinske regije. Proveli smo istraživanje, vjerujemo da će oko 30 poljoprivrednika sa nekih 800 hektara zemlje moći da proizvede tu količinu - kaže Jovan.

Da nije bilo koronavirusa već bi, kako je kazao,  održali  info sesije i obuke za farmere.

- Imali bismo potpisane ugovore o saradnji i podršci kroz obezbjeđivanje sirovina i mašinerije po potrebi, a oni bi proizvodili kukuruz za nas. Također bismo garantovali plaćanje – naglasio je.

Pandemija je te planove stavila na čekanje, ali Rakić Komerc ide dalje.

- Sad smo u kontaktu sa brojnim poljoprivrednicima, dogovaramo se da otkupimo njihov kukuruz i izgradimo međusobne poslovne odnose. Platit ćemo za kukuruz, kad ga isporuče 2020. godine. Nadamo se da ćemo zajednički planirati proizvodnju za 2021. godinu, a možda i osnovati zadrugu - napominje Jovan.

Ako sve bude po planu za 2021. godinu, Rakić Komerc će imati proizvodnju jaja koja ne ovisi o uvozu žitarica.

- Također ćemo imati i domaću proizvodnju stočne hrane, kojom ćemo opskrbljivati ostale poljoprivrednike u BiH. Osim toga, naši novi silosi i sušara će nam omogućiti da ostalim poljoprivrednicima, na tom području, ponudimo usluge sušenja i skladištenja njihovih žitarica. Sve su to usluge koje ćemo moći pružiti od septembra ove godine – naglasio je Jovan Rakić, saopćio je Sweden/USAID FARMA II project.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo