Regija     | 03.09.2020. 14:57 |

Pravosudni policajci kojima je pobjegao zatvorenik udaljeni s posla

FENA Agencije

SPLIT, 3. rujna (FENA) - Upraviteljica splitskog zatvora Ana Svalina izjavila je u četvrtak da su pravosudni policajci, kojima je dan ranije nakon suđenja pobjegao s lisicama na rukama istražni zatvorenik, udaljeni iz službe te je protiv njih pokrenut postupak kojim se utvrđuju eventualni propusti.

Svalina je rekla da se eventualni propusti utvrđuju, ali i da su njihovi pucnjevi bili jedan od pokušaja zaustavljanja zatvorenika, 36-godišnjeg Branimira Čalete, osumnjičenog za ubojstvo trudne djevojke, koji je uhićen sinoć u 20,30 sati, nakon što je oko osam sati bio u bijegu, navodi Hina.

"Pucanj u zrak je metak upozorenja, upotrebljava se da bi se zatvorenika upozorilo na radnju koju je napravio, u ovom slučaju to je bio bijeg prilikom sprovođenja te su ispaljena dva metka", objasnila je Svalina, po čijim su riječima pravosudni policajci gotovo sustigli bjegunca.

"Službenici su za bjeguncem trčali točno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihovog vidnog polja odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP- a i svoje nadređene", objasnila je Svalina.

Novinarima je odgovorila da su policajci dobre fizičke spreme te da se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg pravosudnog policajca. U trenutku bijega zatvorenik je bio vezan sprijeda i to sukladno procjeni, a lisice je u jednom trenutku bijega odbacio.

"Uobičajen način vezanja naših zatvorenika kada idu na sprovođenje su lisice i ruke naprijed. Važno je reći kako je istražni zatvorenik uhićen, kako izvan zatvora nije počinio ništa loše, da je vraćen u zatvor urednog zdravlja i statusa te nastavlja izvršavati svoju mjeru istražnog zatvora", rekla je Svalina, dodavši da se u tom slučaju ne radi o kaznenom djelu pa nemaju nikakve mogućnosti sankcioniranja.

Branimir Čaleta pobjegao je pravosudnim policajcima u srijedu nakon podneva dok su ga policajci nakon suđenja na Županijskom sudu pokušali ukrcati u kombi kako bi ga vratili u istražni zatvor na Bilicama.

Iako je imao lisice na rukama odgurnuo je jednog pravosudnog djelatnika i pobjegao preko parkirališta koje dijeli zgradu policijske uprave i Županijskog suda. Za njim je tragalo stotinjak policajaca i svi raspoloživi psi, te je nakon nešto više od osam sati pronađen u ulici Put Supavla nedaleko Brodosplita.

Čaleta je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Ukrajinku Gannu Kitaevu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo