Svijet     | 03.09.2020. 15:40 |

Portparol - Barnierovi komentari pogrešno tumačenje pozicije britanske vlade

FENA Internet

LONDON, 3. septembra  (FENA) - Komentari šefa pregovaračkog tima EU Michela Barniera o britanskoj poziciji u razgovorima o budućim odnosima dvije strane nakon Brexita, nude pogrešno tumačenje vladinih prijedloga, izjavio je u četvrtak portparol britanskog premijera Borisa Johnsona.

Barnier je u srijedu izjavio da Britanija ne pokazuje dovoljno fleksibilnosti prema zahtijevima EU za garancijama o poštenoj konkurenciji, ribarstvu i rješavanju sporova, dovodeći u rizik sporazum o budućim vezama dvije strane.

Otkako je Britanija napustila blok u januaru, razgovori o trgovinskom sporazumu i budućim odnosima ušli su u slijepu ulicu, dok se strane međusobno optužuju zbog neuspjeha da se postigne kompromis prije isteka prelaznog perioda do kraja godine.

- Komentari Michela Barniera pogrešno su tumačenje naših prijedloga koji imaju za cilj odmak EU od vlastitih pozicija,  koje su nerealne i primjer su bez presedana - kazao je portparol britanskog premijera.

- S naše strane, mi smo konzistentno kristalno jasni da tražimo odnose koji poštuju naš suverenitet u čijem je jezgru slobodna trgovina, nalik na onu koju je EU već dogovorila s drugim zemljama koje slično razmišljaju - dodao je on.

Dvije strane započet će zvanični krug razgovora naredne sedmice, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu