Bosna i Hercegovina     | 03.09.2020. 17:30 |

Vogošća - „Cvijet Srebrenice“ izmješten na novu lokaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra FENA - Cvijet Srebrenice izmješten je u Vogošći na novu lokaciju, saopćeno je iz te sarajevske općine.

Naime, prošle godine, uz saglasnost Općine, a na inicijativu uposlenika KJKP „Park“ Sarajevo, oni su, u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, na raskrsnici ulica Spasoja Blagovčanina i Feriza Merzuka postavili „Cvijet Srebrenice“ urađen od drvenog malča i kamenih oblutaka.

Već tada se znalo da tuda treba da prođe pješačka staza i Cvijet Srebrenice je postavljen kao privremeni dekorativni element.

Kad je i došlo do izgradnje pješač,ke staze na ovom području, Cvijet Srebrenice je privremeno uklonjen do konačnog izmještanja.

- To je izazvalo reakcije građana pa i neodmjerene komentare uzrokovane nepoznavanjem informacija. Danas je izmještanje završeno i u neposrednoj blizini nekadašnje lokacije ponovo se nalazi, sada još veći Cvijet Srebrenice. Na ostrvu gdje se ranije nalazio, sa obje strane staze posađeno je ukrasno grmlje.

Građani sada imaju i pješačku stazu, ali i dalje podsjećanje na stradanje stanovnika Srebrenice. Inače Vogošća je posebno osjetljiva na stradanje Srebrenice zbog same činjenice da je, neposredno nakon agresije, zbrinula nekoliko hiljada protjeranih stanovnika Srebrenice i Podrinja. O toj brizi svjedoči, između ostalog, i prelijepi Trg žrtava genocida u Srebrenici koji, gledan iz ptičije perspektive, i sam ima oblik Cvijeta Srebrenice - citat je iz saopćenja.

O tome je za RTV Vogošća govorio i Fetah Kadrić pomočnik općinskog načelnika za komunalne poslove. Istakao je kako niko ne može osporiti Općini Vogošća da je posebno osjetljiva na stradanje Srebrenice i da se takve svetinje ne bi smjelo dirati i koristiti ih u neprimjerene svrhe.

Podsjetio je da na području Vogošće postoji još nekoliko ovakvih privremenih dekorativnih elemenata s prikazima grba Općine Vogošća ili grba Bosne i Hercegovine te da će, ukoliko implementacija regulacionih planova to bude zahtijevala, i oni biti izmješteni, ali da će se opet naći adekvatne lokacije.                                                                                                                               

                                                                 

 

 

 

 

                                                            

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana