Stranačke aktivnosti     | 03.09.2020. 17:47 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

FENA Saopćenje

 

S A O P Š T E NJ E   Z A  J A V N O S T

 

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrate BiH (SDBiH), nakon što je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv njega podiglo optužnicu za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju, kaže da se radi o klasičnoj političkoj optužnici.

– Optužnica je sada podignuta zbog pojavljivanja SDBiH-a na izborima, odnosno da bi se pokušalo spriječiti rušenje gradonačelnika Jasmina Imamovića i gradske vlasti u Tuzli. Najozbiljni pretendent za novog gradonačelnika je Vahid Jusufović iz SDBiH-a, a mi imamo i realne šanse da budemo većina u Gradskom vijeću – kaže za Faktor Enver Bijedić.

Dodaje da je sve jasno, ukoliko se zna da je priprema optužnice počela u novembru i da je još tada rečeno da je spremna.

– Zašto se baš sad aktivira pred početak kampanje za Lokalne izbore, a ne prije pola godine ili godinu. Tužilaštvo TK je dva puta objavljivalo da je optužnica pripremljena, pa onda da je predata i to su mediji objavljivali, a pravne posljedice nastupaju tek kada sud prihvati optužnicu. Oni su taj proces iskoristili da se tri puta blati moje ime i umanji utjecaj SDBiH-a. Dakle, na sceni je klasična političko-pravosudna sprega – navodi Bijedić.

On ističe da je ova optužnica i njen tajming samo potvrda onoga što je govorio mnogo ranije.

– Jasmin Imamović diriguje Tužilaštvom TK i odlučuje protiv koga i kada će biti podignuta optužnica, a sve optužnice protiv njega ostaju u ladici – optužuje Bijedić.

Optužnica se vezuje za gradnju Stambeno-poslovnog objekta (SPO) “15. maj” u Tuzli, koji ni nakon 13 godina gradnje nije završen. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji za izgradnju Tuzla suprotno Statutu preduzeća, sredstva viša od milion KM, kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu SPO “15. maj”, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo u skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija, navedeno je u optužnici.

– Optužnica ne navodi da sam ja išta stekao za sebe, nego da sam nenamjenski trošio sredstva, a ona su išla za plaće, doprinose i kreditne obaveze Direkcije za izgradnju. Tu ništa nije sporno. Sve naše izvještaje o radu usvajao je Nadzorni odbor i Skupština društva, a njih je imenovala Općina Tuzla. Dalje, ugovorom o gradnji SPO “15. maj” nije predviđeno da se jedna jedina marka koju Direkcija zaradi, treba dati izvođaču radova. Izvođač, odnosno firma “Giprom”, dobila je tri četvrtine stanova u SPO “15. maj” da bi završila objekat i to je bila njihova nadoknada. Direkcija nije bila u obavezi da izvođaču prebacuje novac – pojašnjava Bijedić.

Prva anonimna prijava za SPO “15. maj” podnesena je 2014. godine protiv Jasmina Imamovića, direktora Giproma Saliha Šabovića, Bijedića i još nekih osoba. Drugu prijavu je podnijelo Udruženje građana “15. maj”, 3. oktobra 2017. godine, protiv 11 osoba i organizacija, kao što su Salih Šabović, Giprom, Direkcija, bivši i sadašnji direktor Direkcije, članovi NO i UO Direkcije od 2003. do 2017. godine, koje je imenovala Općina Tuzla, gradonačelnika Jasmina Imamovića… Nakon nekoliko godina istrage, među optuženima je ostao samo Enver Bijedić.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo