Bosna i Hercegovina     | 04.09.2020. 11:32 |

Tosunbegović: Migranti nisu samo problem Federacije BiH već cijele države

FENA Saopćenje

KALESIJAo, 4. septembra (FENA) - Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Admir Hrustanović danas je posjetio Kalesiju, te održao radni sastanak sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem te Merimom Hasanović stručnom savjetnicom za normativno pravne poslove.

U fokusu razgovora bilo je rješavanje pitanja migranata koji prolaze kroz općinu Kalesija kao i pomoć u zbrinjavanju maloljetnika koji se nalaze u kolonama.

- Iako je rješavanje pitanja migranata dužnost države Bosne i Hercegovine, naša dužnost kao Ministarstva je da vodimo računa o djeci koja ulaze na teritorij našeg kantona, a nalaze se među odraslim migrantima. Svjedoci smo da veliki broj migranata iz Zvornika ulazi na teritorij Kalesije i tu bi ih trebalo evidentirati, pregledati, a zatim slati prema migrantskim kampovima - kazao je ministar Hrustanović.

Dodao je da postoji volja nevladinih humanitarnih organizacija da se ovo pitanje rješava u narednom periodu s obzirom da dolaze hladniji dani te veliki broj migranata dolazi sa povredama koje treba sanirati.

Prije nekoliko dana vezano za ovu problematiku održan je i sastanak s direktorom Centra za socijalni rad Kalesija Selmirom Buljkićem gdje je ponuđena opcija da se na entitetskoj liniji napravi prihvatna kancelarija gdje bi se migranti evidentirali i gdje bi bio zaposlen socijalni radnik koji bi radio te poslove, rekao je pomoćnik ministra Edin Šestan.

Po riječima Tosunbegovića, Općina Kalesija će pružiti svaki vid pomoći, ali prijem migranata i njihovo zbrinjavanje treba da bude na teritoriji Zvornika, odnosno blizu granice, a ne duboko u teritoriji Federacije BiH.

Izvijestio je da su predstavnici UNHCR-a i OSCE-a iznijeli mišljenje da opreme preostorije u Kalesiji gdje će evidentirati migrante, pružiti im pomoć pa ih slati dalje prema migrantskim centrima.

- Mi smo svoj stav kazali da želimo da se tim ljudima pomogne ali odmah kada pređu granicu na Drini, dakle u manjem entitetu. Migranti nisu samo problem Federacije, nego cijele države - istakao je Tosunbegović.

U narednom periodu trebao bi biti održan i sastanak predstavnika Ministarstva, premijera Vlade TK kao i načelnika Kalesije s predstavnicima UNHCR-a i OSCE-a na kojem će se također govoriti o ovim pitanjima, saopćeno je iz Općine Kalesija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'