Ekonomija     | 04.09.2020. 15:08 |

Dvije srednje škole u Kantonu Sarajevo uvode predmet 'Preduzetništvo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo najavilo je da će nova školska godina za jedan broj sarajevskih srednjoškolaca značiti i uvođenje novog predmeta.

Učenici Srednje elektrotehničke škole i Srednje škole metalskih zanimanja u Kantonu Sarajevo od septembra imaju priliku izučavati osnove Preduzetništva. Uvođenje novog predmeta rezultat je saradnje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Projekt, između ostalog, predviđa pružanje podrške Ministarstvu u razvoju nastavnog predmeta koji će se baviti osnovama Preduzetništva i njegovog uključivanju u nastavni proces.

- Učenici će razvijati kritičko razmišljanje, uključujući informiranje o osnovnim ekonomskim principima i karakteristikama uspješnih preduzetnika. Iskustva u zemljama regiona pokazala su da uvođenje Preduzetništva u obrazovni proces doprinosi promjeni ukupne percepcije mladih, podstiče kreativnost, preduzetnički način razmišljanja, sposobnost uočavanja i rješavanja problema, te utiče na bolje samopouzdanje i usvajanje vještina poput liderstva, timskog rada, bolje komunikativnosti i odgovornosti - smatra ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić.

Šef programa za lokalni razvoj UNDP-ja Edis Arifagić kaže da mladi u Bosni i Hercegovini u prosjeku pokazuju slabiji afinitet ka preduzetništvu nego njihovi vršnjaci u Evropskoj uniji što se u velikoj mjeri može pripisati sistemskim nedostacima u obrazovanju i cjelokupnom poslovnom ambijentu.

- Svjedoci smo velikog broja poticajnih programa kroz koje se dodjeljuju grant sredstva, a za koja jednostavno nema dovoljno interesa od potencijalnih poduzetnika. Potrebno je, stoga, istovremeno raditi na osposobljavanju nove generacije poduzetnika te kreiranju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta koji će im omogućiti uspješan rad - naglasio je Arifagić.

Nastavni predmet predviđa da se na početku slušanja formiraju grupe do pet učenika/ca koji će zajedno raditi i razvijati poslovnu ideju i poslovni plan. Učenici će se upoznati i sa tehnikama uspješne prezentacije kao sastavnim dijelom preduzetničkog ponašanja, kako bi unaprijedili prezentacijske vještine i stavove prilikom predstavljanja svoje poslovne ideje.

Na osnovu izmjene Nastavnog plana i programa za ovu školsku godinu, utvrditi će se model za uvođenje predmeta Preduzetništvo i u ostale srednje škole za stručno obrazovanje i obuku. Namjera Ministarstva je da u narednoj školskoj godini omogući učenicima ostalih srednjih škola sticanje vještina i znanja iz oblasti preduzetništva, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana