Svijet     | 05.09.2020. 11:22 |

U Iranu počela nova školska godina, medicinski stručnjaci zabrinuti

FENA Internet

TEHERAN, 5. septembra (FENA) - U Iranu je u subotu počela nova školska godinu nakon skoro sedam mjeseci prekida.

Na video konferenciji, predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da je obrazovanje 15 milion učenika podjednako bitno kao i zdravstveni sistem.

- Obrazovanje neće biti prekinuto u našoj zemlji čak i u najtežoj situaciji - izjavio je on, tražeći od zdravstvenih vlasti da provedu zdravstvene mjere u školama na nivou onih u vojnim garnizonima.

Ponovno otvaranje škola dolazi u vrijeme dok mnogi izražavaju zabrinutost zbog eventualnog povećanja broja zaraza, uključujući i medicinske profesionalce.

- Nacionalna radna grupa za bavljenje COVID-19 trebala bi braniti živote miliona učenika. Spriječimo fizički ponovno otvaranje svih škola širom zemlje - izjavio je Abbas Aghazadeh, član odbora medicinskog vijeća.

Iran je do sada prakticirao učenje na daljinu korištenjem internetskih aplikacija i TV programa. Vlasti tvrde da će se takav sistem nastaviti prakticirati među univerzitetskim studentima.

Broj preminulih od COVID-19 u Iranu do sada je nadmašio 22.000 ljudi od ukupno potvrđenih 382.772 slučajeva zaraze. Iran je zabilježio prvu i najtežu epidemiju u regiji, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!