Svijet     | 05.09.2020. 14:55 |

Rouhani kritikovao iranske prijatelje zbog nesuprotstavljanja Washingtonu

FENA Internet

TEHERAN, 5. septembra (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je ukorio iranske prijatelje što ne stoje na putu Sjedinjenim Državama i ne krše razorne sankcije Islamskoj Republici tokom pandemije koronavirusa.

Također je kazao da bi Sjedinjene Države, ukoliko imaju "zrnce humanosti ili mozga", ukinule sankcije Iranu tokom trajanja zdravstvene krize.

Iran, s više od 380.000 zaraženih i više od 22.000 preminulih od koronavirusa, jedna je od najteže pogođenih zemalja pandemijom na Bliskom istoku.

- Tokom proteklih mjeseci otkako je koronavirus ušao u našu zemlju, niko nije došao da nam pomogne - izjavio je Rouhani u govoru koji je uživo emitovala iranska državna televizija.         

- Da Sjedinjene Države imaju zrnce humanosti i mozga, one bi ponudile ukidanje sankcija na godinu dana zbog koronavirusa. SAD su kudikamo bezosjećajnije i zlobnije od tih stvari - izjavio je iranski predsjednik.         

- Umjesto toga, one uvode nove sankcije i pritiske na nas tokom ovih sedam mjeseci epidemije koronavirusa – kazao je Rouhani.

Istovremeno, dodao je, "nijedna prijateljska zemlja nije nam poručila da će u ovo teško vrijeme "ispriječiti se Americi" i nastaviti poslovanje s Iranom uprkos prijetnjama američke odmazde.

Sjedinjene Države zaprijetile su uvođenjem sankcija svakome ko pokuša nastaviti poslovanje s Iranom.

Sankcije su dio američkih napora na prekidu iranskih izvora prihoda nakon što je predsjednik Donald Trump u 2018. godini povukao Washington iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog u 2015., prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'