Stranačke aktivnosti     | 05.09.2020. 15:46 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Zdravko Radošević:  Pametno ulaganje u cestovnu infrastrukturu ili prosipanje 1.200.000 KM u predizbornu kampanju?


Općina Bosanski Petrovac zadužila se kod Razvojne banke Federacije BiH za 1,2 miliona KM. Sredstva će biti utrošena na asfaltiranje lokalnih puteva.
Zdravko Radošević, vijećnik Naše stranke, ističe da je ideja o ovom kreditnom zaduženju aktuelna još od polovine 2019. godine te da je imala je široku podršku političkih partija koje već dvije decenije upravljaju svim procesima u opštini.
Problem je nastao kod izbora trasa koje će se asfaltirati, odnosno kada prvobitni spisak putnih pravaca koji su kreirali SDA i SNSD nije imao potrebnu većinu i podršku od strane načelnika i vijećnika bliskih načelniku.
Alternativa je došla u obliku drugog prijedloga, ovaj put kreiranog u režiji načelnikovog DNS-a i SDA te se ovaj prijedlog našao na sjednici vijeća održanoj 18. 12. 2019. godine.
“Obzirom na činjenicu da opština Bosanski Petrovac godišnje na održavanje makadamskih puteva troši između 60.000 i 80.000 KM, te da već za par mjeseci uslijed vremenskih nepogoda nemate ni novac ni puteve, asfaltiranje se nameće kao logičan i neizbježan zahvat o kome se razmišljalo i razgovaralo unazad 10 i više godina.
S druge strane, uvijek ostaje dilema i bojazan, pogotovo u izbornoj godini, ući u milionsko kreditno zaduženje i investirati preko milion KM u puteve bez ikakve elaboracije ekonomske opravdanosti ulaganja u bilo koji od tih puteva.
Onoga trenutka kada sam shvatio da je odluka praktično donesena, te da nedostaje samo dogovor oko izbora trasa, na sjednici OV sam predložio zaključke koji su, između ostalog, definisali sljedeće:
- da se donese program asfaltiranja puteva koji će sadržavati jasne kriterije na osnovu kojih će se izvršiti konačni izbor putnih pravaca
- da savjeti MZ dostave prijedloge putnih pravaca, koji će biti uvršteni u program
- da se svaki pojedinačni putni pravac posmatra kao zaseban projekat, za koji će se na osnovu kriterija utvrditi opravdanost asfaltiranja te trase.
Usvajanjem ovih zaključaka na sjednici OV 18. 12. 2019. godine, ranije pripremljeni spisak trasa, koji nije imao ni slova informacija ili argumentacije, praktično je stavljen van snage, te je proces izbora trasa koje će se asfaltirati vraćen na početak.
Međutim, nadležna služba je ignorisala zaključke i odluku Vijeća te kompletnu proceduru i proces Javnih nabavki pokrenula na osnovu prvobitnog međustranačkog spiska dogovorenih trasa koje će se asfaltirati. Kršenje zakona me dodatno uvjerava da je posrijedi još jedno predizborno asfaltiranje, a nikakvo suštinsko i ekonomski opravdano poboljšanje saobraćajne infrastrukture.

Sačekat ćemo i šta nadležni imaju reći. Njihov odgovor dobićemo na sljedećoj sjednici OV Bosanski Petrovac jer sam na kolegiju OV kandidirao tačku dnevnog reda u kojoj treba da se utvrdi da li je došlo do grubog kršenja  zaključaka OV, kršenja poslovnika OV, principa lokalne samouprave i netransparentnog djelovanja od strane  nadležne službe.
Građanke i građani opštine Bosanski Petrovac su duboko svjesni činjenice da se ovim putevima neće vratiti oni koji su otišli trbuhom za kruhom, kao ni oni koji su pobjegli iz sredine čiju sudbinu više od dvije decenije kreiraju iste politike i isti ‘igrači’.

Zato moramo podići glas i glavu i boriti se za pošteniji odnos u svim sferama života!

Ukoliko smo odustali i predali se, ništa nas neće spriječiti da i mi bježimo i sreću tražimo negdje drugo!”, kaže Radošević.

Nije li na kraju, sve stvar IZBORA?

  

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana