Svijet     | 07.09.2020. 09:21 |

U Španiji roditelji odbijaju vratiti djecu u škole zbog širenja koronavirusa

FENA Internet

MADRID, 7. septembra (FENA) - S porastom slučajeva koronavirusa na početku nove školske godine, mnogi španski roditelji odbijaju vratiti svoju djecu u razred unatoč prijetnji sankcijama.

"Morate učiti cijeli svoj život, ali ako izgubite zdravlje…", kaže Aroa Miranda, 37-godišnja majka dvoje djece koja ove sedmice neće poslati svoje dječake u školu u primorskom gradu Castellon de la Plana, prenosi AFP.

Poput svojih evropskih susjeda, Španija  ovog mjeseca ponovno otvara škole unatoč brzom širenju virusa, a zemlja broji najveći broj novih zaraza na kontinentu.

"Povratak u školu tretira se kao eksperiment, mi smo poput zamorčića", rekla je Miranda koja će uskoro ispisati svog trogodišnjaka iz vrtića.

Iako su maske u školi obvezne za sve osobe starije od šest godina i uvedene su mjere fizičke distance, ona smatra da to nije dovoljno.

"Ako se ne mogu sastati s više od 10 ljudi u svom domu, ne razumijem zašto moj sin mora biti u razredu s 25-ero djece", rekla je, dodajući da je to  apsurdni sigurnosni rizik.

Već sedmicama širom Španije raste broj protesta i peticija kojima se zahtijevaju bolje zdravstvene i sigurnosne mjere u školama.

Međunarodna anketa Ipsosa u julu pokazala je da bi većina španskih roditelja ograničila broj dana u kojima su djeca u školi, a svaki četvrti radije bi pričekao četiri do šest mjeseci prije nego što ih pošalje ponovo u školu.

Suočavajući se sa zabrinutostima, vlasti su se pomicale između osiguranja sigurnosti i prijetnji sankcijama.

"Povratak u školu je siguran", rekao je u utorak premijer Pedro Sanchez.

Fernando Simon, koordinator za hitne slučajeve Ministarstva zdravstva, rekao je da se djeca mogu zaraziti virusom u parku, od svojih rođaka ili preko odrasle osobe koja virus donijela u kuću s posla.

Mnogi strahuju da će slanjem svoje djece u školu dovesti starije članove porodice u rizik od zaraze. U Španiji svaka četvrta porodica živi s rodbinom starijom od 65 godina.

"Želim poštivati ​​zakon, ali ako moram birati između spašavanja njihovih života ili života mojih roditelja i slanja djece natrag u školu, biram da djeca ne idu u školu", rekao je otac petero djece Pablo Sanchez za AFP.

"Neka me kazne", dodao je.

Drugi se boje ekonomskog uticaja ako se dijete razboli.

"Ako zbog škole moramo biti 15 dana kod kuće, moj muž ne bi ništa zaradio", rekla je Miranda.

Ministarstvo socijalnog osiguranja pokrenulo je mogućnost proširenja programa za roditelje koji su prisiljeni provoditi razdoblje preventivne karantene.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo