Svijet     | 07.09.2020. 09:38 |

Gotovo 300 Rohingya pronađeno na plaži u indonezijskom Acehu

FENA Internet

BANDA ACEH, Indonezija, 7. septembra (FENA) - Gotovo 300 muslimana Rohingya pronađeno je u ponedjeljak na plaži u provinciji Aceh u Indoneziji, a vojska, policija i volonteri Crvenog križa evakuirali su ih, rekle su vlasti.

Grupa je na plažu Ujong Blang stigla s jednog čamca, a prijavili su je lokalni stanovnici. Policajci koji su pristigli otkrili su da se grupa nakon iskrcavanja rasula u tri grupe, rekao je vojni zapovjednik podokruga Banda Sakti Roni Mahendra.

"Nagovorili smo ih i zamolili lokalno stanovništvo da pomognu dok se ponovno ne okupe", rekao je Mahendra, prenosi AP.

Sklonište je dobila 181 žena, 100 muškaraca i 14-ero djece, a pomoć su dobili od mještana, službenika lokalne policije te vojnih i zdravstvenih ustanova.

"Sada još uvijek čekamo daljnje upute naših nadležnih", rekao je Mahendra.

U junu su indonezijski ribari otkrili 94 izgladnjela i iscrpljena Rohingya muslimana na drvenom brodu pored Aceha, najzapadnije provincije Indonezije.

Stotine hiljada muslimana Rohingya pobjeglo je iz većinski budističkog Myanmara zbog vojnih akcija, a mnogi žive u pretrpanim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Aktivisti za prava strahuju da je velik broj Rohingya otišao na more, bježeći od neprestanih progona u Myanmaru i nedaća u kampovima u Bangladešu gdje trgovci ljudima obećavaju izbjeglicama bolji život u inozemstvu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom