Stranačke aktivnosti     | 07.09.2020. 11:59 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok je ponovo uputio inicijativu nadležnim institucijama u BiH da konačno usvoje propis o osiguravanju zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od poljoprivrednika koji teško na zemlji rade i privredjuju. Prije pet godina je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, tada zastupnik u Parlamentu BiH, pokrenuo ovu inicijativu i od tada su predstavnici NB-a više puta, uz zahtjev i za osiguravanjem tzv. ‘plavog dizela’ otvarali ovo pitanje na višim nivoima, ali je vlast nažalost dosad bila gluha i nespremna da ovo prihvati.

Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona poziva sva općinska vijeća, načelnike i gradonačelnike sa USK da usvoje jasan plan i program podrške i razvoja poljoprivrede i sela i da to bude sastavni dio budžeta u narednoj godini, jer je posebno pandemija pokazala koliko je poljoprivreda važna za naš sveukupni opstanak.

Jedan od najvažnijih dijelova izborne platforme Nezavisnog bloka i za lokalni nivo jeste program podrške za poljoprivredu, zaštitu poljoprivrednika i  razvoj naših sela. To želimo uraditi kroz sistemsko osiguravanje zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda i na lokalnom nivou, kroz osiguravanje besplatnog sjemena i subvenioniranog goriva, sistema podrške skladištenja sezonskog voća i povrća u hladanjačama koje općine trebaju kupiti i staviti na raspolaganje poljoprivrednim proizvodjačima. Ovo su jednostavne stvari i zahtjevi za koje možemo i želimo iskoristiti vlastite, ali i resurse fondova evropske unije i prekogranične saradnje.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'